У Німеччині політика AfD звинуватили у використанні нацистського гасла

Понеділок, 5 червня 2023, 21:28

Прокуратура в понеділок висунула звинувачення лідеру парламентської фракції "Альтернативи для Німеччини" (AfD) у Тюрингії Бйорну Хьокке через імовірне використання забороненого нацистського гасла Alles für Deutschland ("Усе для Німеччини").

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Welt.

Як повідомила прокуратура міста Галле-ан-дер-Заале, йдеться про висловлювання Хьокке на передвиборчому заході AfD два роки тому в місті Мерзебург, що в землі Саксонія-Ангальт.

Стверджується, що тоді політик під час виступу перед 250 людьми використав заборонене гасло Alles für Deutschland ("Усе для Німеччини"), яке походить від "штурмових загонів" – парамілітарних формувань нацистської партії Німеччини.

На думку слідства, обвинувачений знав про походження і значення цього виразу. Хьокке, однак, заперечував кримінальну значущість свого висловлювання.

У Німеччині визнали екстремістською молодіжну організацію ключової ультраправої партії 

Уже в листопаді 2021 року парламент Тюрингії зняв з Хьокке недоторканність, уможлививши таким чином розслідування щодо нього.

Прокуратура в Галле офіційно звинуватила політика AfD, який також є регіональним лідером своєї партії в Тюрингії, у використанні символіки неконституційних організацій. Звинувачення передали до Великої кримінальної палати регіонального суду Галле.

Водночас у прокуратурі підкреслили, що висунення достатньої підозри не означає попереднього обвинувального вироку.

Як нагадує Welt, це не перший випадок, коли Хьокке фігурував у розслідуваннях. Зокрема в грудні 2020 року з нього тимчасово зняли імунітет за звинуваченням у підбурюванні людей. А з березня 2021-го тюрингське земельне об'єднання AfD класифікується як екстремістське.

Зазначимо, що в останні дні відомі члени німецьких основних партій висловили тривогу у зв'язку з новим опитуванням, яке показує підтримку ультраправої "Альтернативи для Німеччини" на рекордно високому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: