ЄС надає Північній Македонії макрофінансову допомогу на 100 млн євро

Понеділок, 10 липня 2023, 12:55

Європейський Союз ухвалив рішення про надання Північній Македонії макрофінансової допомоги обсягом 100 млн євро для підтримки економічної стабільності та реформ.

Про це повідомили у Раді ЄС, пише "Європейська правда".

Увесь пакет на 100 мільйонів євро надається у формі позик. Як зазначають, ці кошти допоможуть країні долати негативні наслідки пандемії коронавірусу та слідом за тим – високих цін на енергоносії, що стало серйозним ударом для Північної Македонії з її високою залежністю від імпорту. 

Допомога надається на додачу до 24-місячної програми підтримки МВФ обсягом до 530 млн євро.

Кошти будуть надані двома траншами, з передумовою, що країна "поважатиме ефективні демократичні механізми, включно з багатопартійною парламентською системою, верховенством права, гарантіями захисту прав людини".

Єврокомісія ще погодить зі Скоп’є конкретні умови, у фокусі яких будуть структурні реформи та "здорові" публічні фінанси. 

Північна Македонія вперше звернулася з проханням про таку допомогу ще у квітні 2022 року, але тоді Єврокомісія не задовольнила запит, оцінивши економічне становище країни як достатньо стабільне та врахувавши, що країна має інші варіанти фінансування. У жовтні Скоп’є повторило прохання.  

Північна Македонія, як відомо, має статус кандидата у члени ЄС та з 2020 року почала переговори про вступ.

Нагадаємо, для Молдови ЄС подвоїв макрофінансову допомогу до 295 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: