Німеччина ухвалила свою першу стратегію щодо Китаю

Четвер, 13 липня 2023, 20:18

Німецький уряд у четвер опублікував першу в історії ФРН стратегію щодо Китаю, де вказав на практику недобросовісної конкуренції та економічно агресивну політику Пекіна, та не конкретизував заходи з протидії китайському впливу.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

64-сторінкова стратегія Німеччини щодо Китаю констатує, що КНР залишається незамінним партнером у вирішенні глобальних проблем, та в останні роки на тлі централізації влади в країні посилились китайсько-німецьке суперництво й конкуренція.

Серед іншого, стратегія вказує, що Китай усе наполегливіше намагається змінити міжнародний порядок, заснований на правилах, водночас обмежуючи політичні й громадянські права своїх жителів.

У зв'язку з цим Німеччина продовжуватиме посилювати військову присутність і співпрацю з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема і в контексті ситуації з Тайванем, який Китай вважає невід’ємною частиною своєї території.

Китай повинен тиснути на Росію, аби вона припинила війну в Україні – лідери ЄС

Окремо стратегія згадує і про ризики рішення Китаю розширити відносини з Росією на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Берлін також оголошує про перегляд експортного контролю, аби гарантувати, що німецькі товари не "заохочують систематичні порушення прав людини в Китаї" та не підтримують його військове переозброєння. Він також підтримав ідею потенційного посилення контролю за інвестиціями в новітні технології військового призначення.

Стратегія Німеччини щодо Китаю з'явилась на тлі прагнень Заходу переглянути відносини з Китаєм та зменшити свою стратегічну залежність від нього на тлі посилення китайської гегемонії в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Приміром, уряд Нідерландів оголосив про нові правила щодо обмеження експорту певного сучасного напівпровідникового обладнання на тлі тиску США, які вимагають обмежити продаж високотехнологічних компонентів до Китаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: