ПАР просила замінити на саміті Путіна, якого треба видати Гаазі

П'ятниця, 14 липня 2023, 17:20

У Південно-Африканській Республіці попросили Росію прислати на саміт БРІКС у серпні главу МЗС Сергєя Лаврова замість президента РФ Владіміра Путіна, чийого арешту у зв’язку зі злочинами в Україні домагається Міжнародний кримінальний суд.

Про це заявив заступник президента ПАР Пол Машатіле в інтерв’ю йоганнесбурзькій газеті Mail&Guardian, його слова наводить агентство Bloomberg, пише "Європейська правда".

Президент Південно-Африканської республіки Сиріл Рамафоса просив РФ, щоб російську делегацію на саміті БРІКС у серпні замість Путіна очолив Лавров, але отримав відмову, розповів Машатіле.

За його словами, "дискусії з Путіним" щодо його візиту на саміт "тривають". 

"Ми розуміємо, що маємо зобов'язання за Римським статутом, але ми не можемо запросити когось, а потім заарештувати його. Ви можете зрозуміти нашу дилему. Ми будемо раді, якщо він не приїде", – поділився віцепрезидент ПАР.

Раніше президент ПАР Рамафоса публічно заявляв, що очікує на участь Владіміра Путіна на саміті БРІКС у серпні попри те, що країна зобов’язана арештувати його й видати Міжнародному кримінальному суду.

ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, який у березні видав ордер на арешт Путіна через його причетність до масової депортації українських дітей з окупованих територій.

Читайте також: Гаага готує новини. Чому ордер МКС для Путіна може призвести навіть до справи щодо геноциду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: