ЗМІ: Британія списала десятки танків Challenger, оскільки не вірила у можливість "великої війни"

Понеділок, 31 липня 2023, 10:37

Міністерство оборони Великої Британії знищило десятки танків Challenger 2, які могли б бути відправлені України, якби їх залишили на зберіганні.

Як пише "Європейська правда", про це повідомило видання The Times.

За даними видання, утилізацію проводили у період з 2010 до 2014 року, витрати на неї склали 4,3 мільйона фунтів стерлінгів. Загалом було списано 43 танки Challenger 2.

У британському Міноборони заявили, що списані танки було "економічно недоцільно" ремонтувати.

У середині 1990-х років Британія закупила 386 танків Challenger 2, які залучали у війні в Іраку. 40 з них утилізували до 2010 року.

Міноборони Великої Британії планувало знизити загальну кількість танків на озброєнні до 148 одиниць, модернізувавши решту до нового стандарту – Challenger 3.

На тривале зберігання помістили 75 танків Challenger 2. Голова парламентського комітету з питань оборони Тобіас Еллвуд заявив, що їх слід відправити в Україну. Раніше Британія передала Києву 14 танків Challenger 2.

Військовий аналітик Джастін Крамп пояснив, що танки були утилізовані через те, що їхнє зберігання було дорогим. Крім того, у той час вважалося, що масштабні наземні війни в Європі залишилися в минулому.

"Це те, що ми зробили неправильно…відсутність достатньої кількості танків, готових до відправки до підрозділів, які мали б укомплектувати їх під час конфлікту, була серйозною проблемою, і я думаю, що армія, швидше за все, змінить свою політику в майбутньому", – сказав він.

У травні 2023 року Велика Британія підтвердила, що всі обіцяні танки Challenger 2 вже перебувають на території України.

Як заявляв британський міністр оборони Бен Воллес, Британія надала Україні загалом 200 тисяч артилерійських снарядів, що в п’ятнадцять разів більше, ніж планувалось на початку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: