У Чехії хочуть продовжити тимчасовий захист для біженців з України до 2025-го

Понеділок, 31 липня 2023, 20:48

Міністерство внутрішніх справ Чехії в понеділок подало для узгодження поправки до закону lex Ukraine, які передбачають продовження тимчасового захисту для українських біженців ще на рік – тобто до кінця березня 2025-го.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

У МВС Чехії вважають, що нинішній перебіг повномасштабної війни в Україні поки що не дає підстав вважати, що українські біженці зможуть повернутися додому в найближчому майбутньому.

Крім того, додає відомство, у робочих групах ЄС також існує консенсус щодо продовження тимчасового захисту для біженців із України до березня 2025 року, а політичне рішення має бути ухвалене на рівні Євросоюзу до кінця жовтня.

У Чехії перебувають 325 тисяч біженців з України, найбільше - в Празі

"Однак, з огляду на часові межі, немає можливості чекати на офіційне рішення Ради Європейського Союзу, щоб розпочати законодавчий процес", – пояснюють у чеському МВС.

Процедура надання тимчасового захисту в Чехії майже не зміниться в порівнянні з останньою редакцією lex Ukraine, ухваленою на початку року. Серед іншого, статус треба буде періодично підтверджувати, інакше він втратить чинність.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Чехія надала тимчасовий захист близько пів мільйона українських біженців, близько третини з яких повернулися назад. Точна кількість українських біженців, які наразі перебувають у Чехії, невідома.

Тимчасовий захист дозволяє біженцям отримати доступ до державного медичного страхування, освіти або ринку праці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: