У парламенті Болгарії підтримали членство України в НАТО, але після війни

Вівторок, 4 липня 2023, 18:38

Комітет із питань зовнішньої політики парламенту Болгарії у вівторок схвалив проєкт декларації групи партій коаліції, в якій висловлює підтримку вступу України до Північноатлантичного Альянсу по завершенні війни.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на БНТ.

У схваленій болгарськими депутатами декларації зазначається, що найпрямішим шляхом до відновлення миру в Україні та Європі є повний і негайний добровільний вихід Росії за межі міжнародно визнаних кордонів усіх суверенних держав, що постраждали від неї.

Також документ закликає до продовження військово-технічної підтримки України.

Співголова "Демократичної Болгарії" Христо Іванов заявив журналістам, що декларація – це знак для України, що після повернення миру вона зможе розраховувати на підтримку Болгарії в питанні вступу до НАТО.

Столтенберг повідомив про "дуже хорошу" розмову з Зеленським перед самітом НАТО

Чи буде виноситись резолюція про підтримку членства України в Альянсі на голосування парламенту, не уточнювалось.

Раніше парламенти низки країн-членів НАТО ухвалили декларації на підтримку надання Україні членства, зокрема із закликами оголосити політичне рішення на прийдешньому саміті у Вільнюсі.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що розуміє неможливість вступу України до НАТО під час війни, проте не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за підсумками Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

Напередодні Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Читайте також едіторіал "Європейської правди": Історія твориться у Вільнюсі. Саміт НАТО буде визначальним і для України, і для Байдена

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: