МЗС України відреагувало на провокацію Росії щодо турецького судна, яке йшло в Ізмаїл

Понеділок, 14 серпня 2023, 09:30

Офіційний Київ засудив провокативні дії РФ щодо турецького цивільного судна Sukru Okan, яке прямувало у порт Ізмаїла. 

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву опублікувало Міністерство закордонних справ України. 

В МЗС засудили провокативні дії Росії 13 серпня у Чорному морі щодо турецького суховантажу Sukru Okan, який прямував в порт Ізмаїла. 

"ВМС РФ грубо порушили Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права. Такі дії стали черговим прикладом цілеспрямованої політики Росії щодо створення загроз свободі навігації та безпеці торговельного мореплавства в Чорному морі.

Висловлюємо підтримку та солідарність із Туреччиною як нашим стратегічним партнером та закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих заходів задля унеможливлення дій РФ, які перешкоджають мирному проходженню суден в Чорному морі", – заявили в МЗС.

МЗС також наголошує, що Росію слід позбавити можливості блокувати міжнародні маршрути в Чорному морі, зокрема до українських морських портів. 

"У цьому зв’язку Україна закликає партнерів посилити зусилля задля збереження функціонування Чорноморської зернової ініціативи, яка відіграє ключову роль в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки", – додає МЗС.

Нагадаємо, Міноборони Росії РФ заявило, що ранці 13 серпня у Чорному морі корабель росіян відкрив "попереджувальний" вогонь по суховантажу Sukru Okan під прапором Палау, що прямував у порт Ізмаїл, коли судно не відреагувало на вимоги росіян зупинитися для огляду. Після того росіяни нібито висаджувалися на судно та проводили огляд, а далі відпустили корабель. 

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm заявляє, що росіяни збрехали про огляд Sukru Okan та попереджувальні постріли, а насправді були лише погрози в ефірі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: