Після смерті Пригожина Лукашенко забув, що давав йому "гарантії безпеки"

П'ятниця, 25 серпня 2023, 16:57

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко після ймовірної смерті ватажка терористичного угруповання "Вагнер" Євгенія Пригожина відхрестився від обіцянок гарантувати його безпеку після спроби заколоту в Росії.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на білоруське провладне агентство БЕЛТА, такі слова Лукашенка пролунали на спілкуванні з журналістами у п’ятницю.

Білоруський диктатор, який ще два місяці тому заявляв, що надавав ватажку терористів Вагнера "гарантії безпеки", тепер стверджує, що "і не повинен (був. – Ред.) забезпечувати безпеку Пригожина".

Він також розповів, що під час переговорів із Пригожиним у червні, коли ще тривала спроба заколоту в Росії, запропонував тому "мотузку і шматок мила" – у відповідь на слова ватажка "вагнерівців", що він готовий загинути.

Намагаючись пояснити, чому все ж для Пригожина не було "гарантій безпеки", Лукашенко послався на те, що він подорожував то в Африку, то в Росію (хоча, за оголошеною в червні домовленістю, Пригожин не мав виїжджати за межі Білорусі).

Британська розвідка розповіла, що означатиме загибель Пригожина для ПВК "Вагнер"

"Як я міг йому забезпечувати цю безпеку? Тому це питання не до мене. Тим паче такої розмови ніколи не було – забезпечувати безпеку на чужій території", – сказав самопроголошений білоруський президент.

Окремо Лукашенко запевнив, що попри ймовірну смерть Пригожина "Вагнер" жив, "Вагнер" живий і "Вагнер" житиме в Білорусі".

У середу ввечері російські ЗМІ та Росавіація повідомили, що в РФ розбився літак, серед пасажирів якого був ватажок групи Вагнера Євгеній Пригожин. Повідомляється, що всі 10 людей, які були на борту, загинули, зокрема і заступник Пригожина − Дмитрій Уткін із позивним "Вагнер".

Британська розвідка вважає, що загибель ватажка ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина матиме глибоко дестабілізуючий вплив на групу.

Перед цим у червні група Вагнера здійснила невдалу спробу заколоту, після якої Пригожин нібито за домовленістю із самопроголошеним білоруським президентом Александром Лукашенком мав перебувати в Білорусі. Але ватажка "вагнерівців" після цього не раз помічали в Росії та навіть в Африці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: