Глава Євроради: Прийняття нових членів вимагатиме від ЄС реформуватися

Понеділок, 28 серпня 2023, 16:32

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що для прийняття нових членів до 2030 року Європейському Союзу необхідно реформуватися. 

Про це він оголосив у понеділок на форумі у словенському місті Блед, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Інтеграція нових членів до нашого Союзу буде нелегкою. Це вплине на нашу політику, наші програми та їхні бюджети. Це вимагатиме політичних реформ і політичної мужності. Територія і демографія ЄС збільшаться", – попередив Мішель. 

Мішель закликав ЄС підготуватись до розширення до 2030 року

Він зауважив, що процвітання після приєднання нових членів настане не одразу – знадобляться значні кошти, щоб допомогти країнам надолужити згаяне. 

"Ми повинні переконатися, що бюджет ЄС приносить європейську додану вартість для всіх. ВВП майбутніх країн-членів становить близько 50-70% ВВП найменшої економіки ЄС. Це означає, що вони будуть чистими отримувачами. У той час як кілька нинішніх нетто-реципієнтів стануть нетто-донорами. Тож нам потрібно вирішити, як управляти цим складним переходом", – попередив Мішель. 

Він також підкреслив, що ЄС доведеться адаптувати свої інституційні рамки та процедури, щоб розширений Євросоюз міг приймати ефективні та своєчасні рішення. 

"Щодо чутливого і складного питання одностайності, то я вважаю, що повністю відмовитися від одностайності – це помилка, якої можна уникнути", – додав він.

Мішель також заявив у промові, що Європейський Союз повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Україна сподівається почати переговори про вступ в ЄС наприкінці цього року.

Раніше віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: