У Литві відреагували на заочний арешт трьох литовських суддів в РФ

Вівторок, 29 серпня 2023, 12:46

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на постанову Московського суду про заочний арешт трьох литовських суддів, які оголосили вироки у справі щодо подій січня 1991 року у Вільнюсі.

Заяву глави литовського МЗС наводить Delfi, повідомляє "Європейська правда".

Ландсбергіс назвав вирок російського суду черговим нагнітанням ситуації.

"Росія не раз використовувала цю справу у своїй пропаганді, спотворювала події, фальсифікувала історичні факти. Тому заочний вирок трьом суддям є черговим нагнітанням з боку кремлівського режиму", – підкреслив він.

Ландсбергіс наголосив, що розгляд і рішення у справі про події 13 січня в Литві було законним.

За його словами, у всіх міжнародних форматах Литва активно порушувала і продовжує порушувати питання переслідування суддів у справі 13 січня.

Напередодні Басманний суд Москви заочно арештував трьох литовських суддів, які винесли вирок у справі "кривавого січня" 1991-го. Слідчий комітет РФ звинувачує суддів Вільнюського окружного суду у винесенні "завідомо неправосудного вироку".

Вирок у цій справі Вільнюський окружний суд виніс у березні 2019 року.

67 громадянам Росії, Білорусі та України оголосили звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності. Більшість з них притягнули до суду заочно, перед судом постали лише двоє громадян Російської Федерації – колишні радянські військовослужбовці Юрій Мель і Геннадій Іванов.

У ніч на 13 січня 1991 року радянські військові частин почали штурм Вільнюської телевежі та будівлі Комітету з радіо та телемовлення, намагаючись повалити законно обрану владу Литви, яка проголосила про відновлення незалежності Литви. Внаслідок дій російських силовиків загинули 14 людей, ще сотні постраждали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: