Угорщина хоче розширити заборону на імпорт української агропродукції після 15 вересня

Середа, 13 вересня 2023, 10:50

Угорщина заявила, що дійшла згоди з Румунією, Словаччиною та Болгарією про введення національних заборон на імпорт української агропродукції для захисту своїх ринків, якщо ЄС не продовжить заборону, яка закінчується 15 вересня.

Про це оголосив у середу міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у відео на своїй Facebook-сторінці, його цитує агентство Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Надь заявив, що нові заборонні заходи стосуватимуться ширшого спектра української продукції, ніж чинні.

Стефанішина пояснила, чому Київ вважатиме несправедливим продовження обмежень на імпорт зерна

"Ми домовилися з моїми румунськими, словацькими та болгарськими колегами, що якщо Брюссель не ухвалить рішення про продовження чинного мораторію, то ми будемо вживати національних заходів в індивідуальному порядку", – сказав Надь у відеозверненні.

П'ять країн наполягають на продовженні чинної заборони ЄС після закінчення терміну її дії в п'ятницю, а Польща та Угорщина заявили, що в односторонньому порядку продовжать заборону, якщо Єврокомісія не продовжить її.

У травні Єврокомісія оголосила про "тимчасові запобіжні заходи", які забороняють імпорт деяких видів української агропродукції до цих п'яти країн, дозволяючи при цьому транзит на інші ринки. Термін дії цих заходів закінчується у п'ятницю.

Варто зазначити, що з Болгарії у вівторок надійшла новина про рішення парламентського комітету не підтримувати продовження заборони на імпорт сільгосптоварів з України. Парламент ще не затвердив цю позицію.

Між тим, Уряд Польщі у вівторок ухвалив резолюцію, у якій декларує наміри продовжити заборону на національному рівні, якщо її не продовжать на рівні ЄС.  

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відповідь анонсував звернення до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: