Словаччина слідом за Польщею й Угорщиною забороняє імпорт українського зерна

П'ятниця, 15 вересня 2023, 21:55

Уряд Словаччини в п’ятницю ввечері після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт окремих категорій сільгосппродукції з України оголосив про запровадження аналогічних односторонніх обмежень.

Заяву уряду цитує портал Dennik N, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з рішенням, Словаччина до кінця року заборонить імпорт українських пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику.

"Ми повинні уникати надмірного тиску на словацький ринок, щоб залишатися справедливими щодо вітчизняних фермерів. Водночас наш крок є реакцією на аналогічні дії Польщі та Угорщини", – йдеться в заяві словацького уряду.

Також там пообіцяли інтенсивно співпрацювати з Європейською комісією та країнами-членами ЄС для пошуку загальноєвропейського системного рішення під час дії заборони та, в разі ухвалення такого рішення, зняти заборону.

Зеленський поговорив із фон дер Ляєн після компромісу Єврокомісії щодо українського зерна

Як відомо, Європейська комісія запровадила тимчасове обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п'яти держав-членів ЄС – Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ті стверджували, що українське зерно б'є по їхньому ринку й шкодить фермерам.

Але в п'ятницю Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Попри це, Польща та Угорщина вирішили запровадити односторонні обмеження.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль перед тим анонсував звернення до арбітражу Світової організації торгівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: