Спецслужби Латвії перевіряють можливий експорт мікросхем для військових заводів в РФ

Понеділок, 25 вересня 2023, 15:23

Служба державної безпеки (СДБ) Латвії почала додаткову перевірку інформації, що з'явилася у ЗМІ, про те, що латвійські компанії постачають на російські військові заводи мікросхеми.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Як зазначили у спецслужбі, дві пов'язані одна з одною компанії і раніше були відомі СДБ. Щодо них проводили перевірки, але служба не виявила порушень міжнародних санкцій з боку згаданих компаній.

Підприємство RD Alfa mikroelektronikas departaments заперечує інформацію про постачання мікросхем Росії. Менеджер з розвитку Лев Лапкіс повідомив, що договори з Росією були розірвані з початком війни, а до цього мікросхеми компанії не виробляли і не поставляли для військових цілей.

Підприємство Alfa RPAR також спростувало припущення про те, що воно продовжує постачати в Росію мікросхеми після початку війни в Україні.

ЗМІ раніше повідомили, що попри санкції і контроль над експортом, латвійські компанії продовжують експортувати в Росію мікросхеми на мільйони євро. Там ця продукція використовується у військовій промисловості.

Одним з основних імпортерів мікроелектроніки з Латвії є російська компанія "Леста-М". Серед її клієнтів – компанії військово-промислового комплексу, зокрема виробники ракет "Іскандер" і зенітно-ракетних комплексів "Тор-М2Е".

Як повідомляли, з початку повномасштабної війни РФ проти України Служба державних доходів Латвії порушила понад 200 кримінальних справ за фактами порушення санкцій, але поки не змогла покарати жодного експортера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: