Боррель поговорив з главою МЗС Ірану: Ніщо не виправдає підтримку ХАМАС

Вівторок, 10 жовтня 2023, 12:58

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив міністру закордонних справ Ірану, що підтримка "огидних актів терору" ХАМАС, який напав на Ізраїль, не може бути виправдана нічим.

Про це йшлося у телефонній розмові Борреля з іранським дипломатом у понеділок 9 жовтня, пише "Європейська правда".

"У телефонній розмові з Хосейн Амірабдоллахяном вчора ввечері я ще раз рішуче засудив жорстокі напади на Ізраїль з боку ХАМАС і висловив глибокий жаль у зв'язку з загибеллю людей. Ніщо не може виправдати такі огидні акти терору і ніщо не може виправдати їх підтримку", – зазначив Боррель у своєму акаунті в Twitter (Х).

Іран заперечує свою причетність до планування нападу ХАМАС на Ізраїль. Представництво Ірану в ООН оприлюднило заяву, в якій назвало атаку "жорстко автономною та непохитно узгодженою з законними інтересами палестинського народу".

За словами заступника радника з національної безпеки Білого дому Джона Файнера, Сполучені Штати вважають, що Іран є "значною мірою причетним" до терактів ХАМАС в Ізраїлі, але США на цей момент не мають "прямої інформації", яка б пов’язувала ці атаки з Іраном.

Видання The Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених членів ХАМАС та Хезболли, повідомило, що представники служби безпеки Ірану допомогли спланувати раптову атаку на Ізраїль і дали "зелене світло" для нападу на зустрічі в Бейруті минулого понеділка.

Читайте докладну статтю про те, як теракти в Ізраїлі змінюють політику ЄС щодо регіону та що робити Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: