У Чехії "почесний консул ДНР" постане перед судом за мову ненависті щодо України

Середа, 25 жовтня 2023, 13:11

У Чехії прихильницю Росії і колишнього "почесного консула" маріонеткової "ДНР" Нелу Ліскову судитимуть за підбурювання до ненависті проти українців та України.

Про це повідомляє IDNES, пише "Європейська правда". 

Приводом для провадження став твіт Ліскової у червні цього року, де вона супроводжує фото Зеленського текстом: "Сподіваюся, усі, хто підтримують цього нацистського монстра і його послідовників будуть притягнені до відповідальності. Нашим завданням буде деукраїнізація і денацифікація Чеської Республіки". 

Після розголосу питанням зацікавились правоохоронці. 

25 жовтня чеська поліція оголосила, що досудове розслідування завершено і висновки передано окружному прокурору району Прага 4. Ліскову пропонують покарати за підбурювання до ненависті проти групи осіб чи обмеження їхніх прав і свобод. 

Нела Ліскова, прихильниця експрезидента Мілоша Земана й президента РФ Владіміра Путіна, у 2016-2017 очолювала "представництво" у Чехії так званої "ДНР", доки його не заборонили рішенням суду. 

На її діяльність у соцмережах кілька разів звертали увагу чеські фактчекери.  

У 2019 році Ліскову оштрафували на 50 тисяч крон за позовом віцеспікерки Палати депутатів Ольги Ріхтерової: Ліскова приписала їй слова про нібито прагнення прийняти у Чехії десятки тисяч мігрантів, після чого Ріхтеровій влаштували шквал критики у соцмережах аж до погроз смертю. Отримані як компенсацію 50 тисяч чеських крон Ріхтерова віддала на підтримку проєктів фактчекінгу і медіаграмотності. 

Раніше у Чехії відкрили провадження проти вчительки однієї з празьких шкіл за виправдання загарбницької війни Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: