Європарламент – за початок переговорів про вступ Молдови до ЄС до кінця року

Четвер, 5 жовтня 2023, 17:21

Депутати Європейського парламенту в четвер ухвалили резолюцію на підтримку майбутнього членства Молдови в Євросоюзі та закликали почати переговори про вступ з Кишиневом до кінця року.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Резолюцію на підтримку європейської інтеграції Молдови підтримали 448 депутатів Європарламенту, проти висловились 45, ще 43 – утримались під час голосування.

Документ констатує, що Молдова виявила рішучість і здатність виконати вимоги Європейської комісії для початку переговорів про членство, яке стало б "геостратегічною інвестицією" в об'єднану і сильну Європу.

Вступ Молдови до ЄС малореальний до деокупації, з Україною ситуація складніша – посол

Євродепутати також закликають ЄС і його країни-члени збільшити фінансову й технічну допомогу Молдові, щоб сприяти її швидкій та ефективній інтеграції в Євросоюз.

Європарламент паралельно закликає всі політичні сили Молдови шукати консенсусу щодо найбільш важливих і невідкладних реформ для подальшої гармонізації законодавства країни зі стандартами ЄС, передусім для боротьби з корупцією та зміцнення правосуддя.

У червні минулого року лідери ЄС надали Молдові статус кандидата разом з Україною. Очікують, що у жовтні Єврокомісія оприлюднить оцінку щодо перспективи подальшого приєднання України і Молдови до ЄС.

Молдова хоче якнайшвидше вступити до ЄС, щоб захиститися від російської загрози. Опитування незмінно показують, що більшість громадян країни підтримують приєднання до Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: