Франція готова відмовитись від вимоги, що гальмує план ЄС із надання снарядів Україні

Середа, 22 листопада 2023, 17:51

На тлі занепокоєння, що Європейський Союз не виконає обіцянку поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, Франція погодилась переглянути попередню вимогу закуповувати снаряди лише в Європі.

Про це французький дипломат розповів виданню Politico, пише "Європейська правда".

Як вказав співрозмовник Politico, коментуючи потенційну згоду Франції на купівлю артилерійських снарядів за кордоном, "якщо нам доведеться пристосовуватися, ми будемо пристосовуватися".

"Нам потрібні європейські преференції, тому що якщо ми не будемо заохочувати компанії (до виробництва. – Ред.), ми не зможемо вийти з циклу. Але ми знаємо, як бути гнучкими, щоб допомогти Україні", – додав дипломат із Франції.

Реклама:
У Єврокомісії розповіли, що необхідно для передачі мільйона снарядів Україні

На початку цього року ЄС розробив план збільшення поставок боєприпасів в Україну шляхом відправки снарядів із наявних запасів і відшкодування витрат країнам з Європейського фонду миру ЄС, а також план спільної закупівлі боєприпасів Європейським оборонним агентством вартістю 1 мільярд євро.

Проте єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон разом із Німеччиною і Францією не погодились включити до цього плану боєприпаси, вироблені за межами ЄС. Ця позиція викликає все більше занепокоєння, оскільки в Брюсселі визнають відставання від плану.

На цьому тлі все гучніше лунають заклики як у ЄС, так і за його межами шукати снаряди для України за кордоном.

У Єврокомісії, однак, вважають, що ЄС до весни може вийти на виробництво понад 1 млн боєприпасів за рік, і виконання обіцянки про "мільйон снарядів для України" можливе, якщо країни Євросоюзу докладуть зусиль для цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: