ЗМІ: Словацький прем’єр Фіцо ледь не зірвав візит до Чехії та обурив Павела

П'ятниця, 24 листопада 2023, 18:19

Чеський президент Петр Павел хотів відмовити у візиті новообраному прем’єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо, оскільки він наполягав на даті, яка була незручною і для Павела, і для інших топпосадовців.

Про це стало відомо порталу Novinky.cz, повідомляє "Європейська правда".

Дату візиту до Чехії – п’ятницю, 24 листопада, – запропонував сам Фіцо, хоча вона не влаштовувала президента Петра Павела й голів верхньої і нижньої палат чеського парламенту Мілоша Вистрчила і Маркету Пекарову Адамову.

"Пекарова Адамова і Вистрчил планували поїхати в Україну, а президента Павела взагалі не повинно було бути в Празі", – уточнило джерело.

Реклама:

До того ж чеській стороні стало відомо, що паралельно з офіційними зустрічами словацький прем’єр запланував побачитись з експрезидентами Чехії Мілошем Земаном і Вацлавом Клаусом (останній відмовився, бо наразі перебуває у Швейцарії), а також головою чеського опозиційного руху ANO та експрем’єром Андреєм Бабішем.

Ексміністр оборони Словаччини приєднався до команди очільниці Міноборони Чехії

Така ситуація обурила Павела, оскільки Фіцо не лише проігнорував плани високопосадовців Чехії, а й запланував у межах першого офіційного візиту до країни зустрітись із лідером опозиції.

"Це абсолютно неприйнятно з дипломатичного погляду", – підкреслило джерело Novinky.cz.

За даними порталу, Павел обмірковував скасування візиту Фіцо, але президентка Словаччини Зузана Чапутова переконала його піти на поступки – і словацький прем’єр приїхав та зустрівся з президентом Чехії.

"Президента Павела турбував той факт, що Фіцо не зробив жодного дружнього кроку назустріч Чехії. Він поводився так, ніби йому все одно", – цитує матеріал джерело в оточенні чеського президента.

Читайте також: Без шансів для "друзів Путіна": чи можливий розворот зовнішнього курсу Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: