ЄС пом’якшує санкції проти Венесуели, Нікарагуа та Боснії, аби спростити гуманітарну допомогу

Понеділок, 27 листопада 2023, 17:33

Рада Європейського Союзу в понеділок погодилась пом’якшити десять санкційних режимів, аби полегшити надання гуманітарної допомоги в країни, яких вони стосуються.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба Ради ЄС.

Відповідно до рішення, деякі гуманітарні організації та гуманітарні партнери чи установи ЄС або його держав-членів можуть здійснювати операції з підсанкційними особами для надання гуманітарної допомоги або задоволення базових потреб людей.

Йдеться про санкційні режими, запроваджені у зв'язку із ситуацією в Боснії і Герцеговині, Бурунді, Гвінеї, Лівані, М'янмі, Нікарагуа, Тунісі, Венесуелі, Зімбабве, а також у зв'язку з кібератаками.

Реклама:

Рада ЄС також вирішила регулярно переглядати гуманітарні винятки для цих режимів, аби за необхідності коригувати їх у майбутньому.

Суд ЄС відмовився скасовувати санкції проти Венесуели

"Сьогоднішнє рішення посилює послідовність та узгодженість між режимами обмежувальних заходів ЄС та обмежувальними заходами, ухваленими на рівні ООН або іншими міжнародними партнерами, щоб захистити принципову гуманітарну діяльність неупереджених гуманітарних організацій", – пояснили в Раді.

У грудні 2022 року Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію із запровадженням "гуманітарних винятків" для санкцій, які призводять до замороження активів. Спершу, в березні, Рада Євросоюзу запровадила цю практику для так званих змішаних санкційних режимів – тобто тих, що діють на рівні ООН і до яких ЄС приєднався згодом.

Цього місяця Рада Євросоюзу продовжила запроваджені у 2017 році санкції проти Венесуели на пів року, а не на рік, як це було раніше,  на тлі укладеної угоди між владою та опозицією про проведення виборів у 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: