Блінкен залишив зустріч ОБСЄ до прибуття Лаврова

Четвер, 30 листопада 2023, 09:19

Держсекретар США Ентоні Блінкен поїхав зі Скоп’є, де проходить міністерська зустріч ОБСЄ, до прибуття на неї міністра закордонних справ РФ Сергєя Лаврова.

Про це повідомляють джерела "Європейської правди", а також інформує "Радіо Свобода".

За інформацією "Європейської правди", українська делегація ще напередодні знала про такий крок з боку США. Утім американська дипломатична служба не хотіла публічно представляти цю зміну графіку як бойкот міністерської зустрічі через російську участь.

Напередодні Блінкен у Скоп’є провів зустріч із главою МЗС Північної Македонії Буяром Османі.

Реклама:

Також американський держсекретар взяв участь у робочій вечері, організованій на полях саміту, після якої залишив Скоп’є.

Найімовірніше, саме Блінкена мав на увазі очільник українського МЗС Дмитро Кулеба, коли заявляв про наявність колег, які відвідають вечерю, що відбулася без Лаврова, але не залишаться на пленарне засідання.

Після поїздки до Північної Македонії у Блінкена запланований візит до Ізраїлю.

"Це чудово бути тут, у Скоп’є…з усіма нашими колегами. Північна Македонія є союзником і партнером Сполучених Штатів і всіх наших союзників по НАТО. Ми бачимо це щодня. Ми рішуче підтримуємо роботу, яку ви здійснюєте для зміцнення демократичних інститутів", – сказав Блінкен.

У себе в Twitter (X) він написав, що "незважаючи на обструкціонізм Росії, ми залишаємося повністю відданими ОБСЄ, її основоположним принципам і важливій зробленій роботі".

Лавров прибув до Північної Македонії напередодні ввечері. ЗМІ РФ повідомили, що літак з російською делегацією летів до Скоп'є через Грецію, а не Болгарію – нібито через рішення Софії, що дозвіл на проліт не стосується речниці МЗС РФ Марії Захарової.

Раніше, коментуючи наданий дозвіл, МЗС Болгарії уточнило, що він не поширюється на інших членів делегації Лаврова, які перебувають під санкціями ЄС, і це зазначено у відповідній ноті болгарської сторони. 

Як відомо, міністри закордонних справ України і чотирьох держав ЄС – Естонії, Латвії, Литви і Польщі – бойкотують зустріч у Скоп'є через присутність на ній Лаврова. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: