Кемерон пригрозив наслідками прем’єру Шотландії через зустріч з Ердоганом

Понеділок, 11 грудня 2023, 13:42

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пригрозив відкликати підтримку МЗС для шотландських міністрів після того, як прем'єр Шотландії Хумза Юсаф зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом без участі посадовців з Лондона.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

Глава МЗС написав уряду Шотландії про те, що Юсаф порушив протокол, обговоривши питання Гази та інші питання з турецьким лідером на кліматичному саміті COP29.

Після зустрічі Кемерон написав шотландському міністру закордонних справ Ангусу Робертсону, попередивши, що він буде більш жорстко реагувати на це порушення.

Реклама:

У листі йдеться про те, що шотландський уряд запевнив МЗС Британії, що надасть "достатнє завчасне повідомлення" про зустріч з Ердоганом, але цього не сталося.

Лондон також зазначив, що відсутність представника МЗС на цій зустрічі суперечить протоколам щодо підтримки закордонних візитів міністрів автономних урядів.

"Будь-які подальші порушення протоколу міністерських зустрічей... призведуть до того, що МЗС надалі не буде сприяти проведенню зустрічей або надавати матеріально-технічну підтримку. Нам також необхідно буде розглянути питання про присутність представників шотландського уряду на державних посадах у Великій Британії", – йдеться в листі.

Влітку ексміністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі зробив подібне попередження шотландському прем'єру, коли Юсаф зустрівся з прем'єр-міністром Ісландії без посадовців з Лондона.

Раніше шотландський уряд представив позиційний документ, у якому викладає аргументи на користь приєднання до Європейського Союзу в статусі незалежної країни, підкреслюючи невдоволення наслідками Brexit.

Нагадаємо, торік Верховний суд Британії дійшов висновку, що парламент Шотландії не має повноважень оголошувати повторний референдум про вихід зі складу Сполученого Королівства.

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: