Прем’єри Естонії та Фінляндії разом закликали не послаблювати підтримку України

Середа, 13 грудня 2023, 11:50

Прем’єрка Естонії Кая Каллас і прем’єр Фінляндії Петтері Орпо написали спільну колонку, у якій наголошують на необхідності продовжувати підтримувати Україну і довести Москві, що там даремно сподіваються на "втому" Заходу.

Як повідомляє "Європейська правда", колонку опублікували у Politico.

"Ми допоможемо захистити Україну. Ми не дамо залякувати себе і не підемо на компроміси щодо свободи й безпеки ані українського народу, ані нашого власного", – резюмують вони на початку публікації.

Кая Каллас і Петтері Орпо наголошують, що країни так званого вільного світу повинні зберегти підтримку України і планувати її на тривалу перспективу.

Реклама:

"Зараз триває протистояння сили волі… Стратегія Росії будується на сподіваннях, що ми втомимося перші. У Кремлі впевнені, що у них більше рішучості, ніж у нас, що вони можуть перечекати, виробити більше, ніж ми, і переграти Україну, євроатлантичну спільноту та інших союзників і партнерів. Саме час довести, що це не переможна стратегія", – наголошують вони.

Лідери зазначають, що в Естонії 87% респондентів згодні з тим, що Євросоюз має далі підтримувати Україну, а у Фінляндії це 88%. 

Вони нагадують, що загальні обсяги естонської допомоги перевищують 400 млн євро – понад 1% її ВВП, а двосторонньої допомоги Фінляндії – 2,2 млрд євро, куди входить 20 пакетів військової допомоги та різноманітна гуманітарна допомога і підтримка проєктів розвитку. Фінляндія у тому числі є одним з найбільших у ЄС донорів для підтримки української енергетики. 

"Естонія і Фінляндія не сприймають свою тяжко здобуту свободу як щось, що є за замовчуванням. Ми знаємо з власної історії, що за свободу потрібно воювати, якою б не була ціна опору. Ставки в Україні сьогодні – це сама ідея свободи. Це те, чого Росія та інші автократичні держави бояться і хочуть знищити.  

Росія хоче знищити Україну як суверенну державу і перемалювати кордони у Європі за допомогою військової сили. Не можна допустити, щоб  така візія "безпеки" взяла гору. Мир на російських умовах не принесе Європі мир – це підживить російський націоналізм та імперіалізм, а авторитарні режими у всьому світі зроблять висновок, що вільний світ – слабкий", – наголошують прем’єри.

Вони зазначають, що передусім потрібно зосередитися на підтримці України зброєю, боєприпасами та допомогою у навчанні на тому рівні, на якому це буде достатньо для підтримання обороноздатності України, а спільними зусиллями західних союзників це можливо забезпечити. 

Прем’єри підкреслили, що на майбутньому саміті лідерів ЄС особливо важливо засвідчити готовність до довгострокової підтримки України та ухвалити рішення для фінансової і військової підтримки України, як і відкриття переговорів про вступ до ЄС.  

"Дії Європи надішлють сигнали через Атлантику, до наших друзів в Україні, а також будуть сигналом Росії – що ми готові до затяжної фази війни і це не ми втомимося першими… Історія судитиме нас за тим, що ми зробимо зараз: чи дамо агресору отримати якісь здобутки, чи втримаємо курс і забезпечимо, щоб свобода взяла гору", – наголошують Петтері Орпо і Кая Каллас.

Нагадаємо, президент США Джо Байден закликав Конгрес не робити "подарунок Путіну" і схвалити допомогу Україні до свят.

Також цього тижня міністр оборони Фінляндії ухвалив рішення збільшити потужності місцевого виробництва боєприпасів для того, щоб уможливити довгострокову підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: