У Єврокомісії прогнозують нову процедуру вступних переговорів для України

ексклюзив
Середа, 13 грудня 2023, 14:50

Із рішенням про початок вступних переговорів для України та Молдови ЄС найімовірніше запропонує новий порядок їхнього проведення.

Про це розповів журналістам у Брюсселі високопосадовець Єврокомісії, що спілкувався на умовах анонімності, повідомляє "Європейська правда".

Представник Європейської комісії нагадав, що у ЄС вже є практика зміни переговорної рамки для держав, що доєднуються до Євросоюзу, і зараз вже триває обговорення того, якою має бути українська переговорна рамка.

"Ситуація змінюється. Переговорні рамки для Албанії та Північної Македонії інші, ніж діють для Сербії та Чорногорії. А у них вони інші, ніж були для Туреччини. Якою буде переговорна рамка для України і Молдови – побачимо, її має затвердити Рада ЄС. Але ми можемо розраховувати, що вони будуть відмінними та більш спрощеними", – пояснив співрозмовник.

Реклама:

Варто зауважити, що на розробку переговорної рамки ще є час. Її затверджують за деякий час після політичного рішення про початок переговорів, яке лідери ЄС розглядатимуть на саміті 14-15 грудня. Якщо ж консенсус щодо переговорів не буде досягнутий зараз – то й офіційна підготовка до створення "рамки" буде пересунута.

З словами співрозмовника, одна з ідей, яка зараз дискутується – спростити процедуру відкриття та закриття окремих переговорних глав, яка зараз потребує консенсусу, тобто дає змогу Угорщині чи іншій державі блокувати процес приблизно 100 разів протягом переговорів. В ЄС раніше переконалися у шкідливості такого підходу – він додав причин до повільних переговорів з державами Західних Балкан.

Ще один виклик – те, що після такого рішення рух України до членства стане простішим, ніж для балканських держав, а це для багатьох неприйнятно. "Це інтрига – як зміна української рамки змінить ті переговори для Західних Балкан, які вже розпочалися", – пояснив представник Єврокомісії.

Детально про те, з яким розкладом сил Україна стикнулася перед початком саміту ЄС, дивіться у поясненні "ЄвроПравди" з Брюсселя.

Як повідомлялося, у середу Володимир Зеленський попередив: якщо Угорщина заблокує рішення ЄС – це означатиме, що вето наклав Путін

Читайте також "рейтинг євроінтеграції" 2023 року: хто випереджає Україну на шляху до ЄС та чи реально їх наздогнати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: