"Історичний день": європейські лідери святкують рішення ЄС щодо України і Молдови

Четвер, 14 грудня 2023, 20:30

Європейські лідери і політики вітають рішення саміту ЄС, який підтримав відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою, а також надання Грузії статусу кандидата.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Сильний знак підтримки та перспективи для України: на саміті ЄС ми щойно вирішили розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою. Зрозуміло одне: ці країни належать до європейської родини", – заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо додав, що цей "історичний момент" є "важливим посланням надії для цих країн та їхніх громадян".

Реклама:

Його шведський колега Ульф Крістерссон сказав, що це рішення також є "чітким сигналом, що ваше майбутнє – в ЄС".

Це не лише гарна новина для України та Молдови, але й "чіткий шлях вперед" для Грузії та Боснії і Герцеговини, заявив міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш.

"Історичний момент для всіх нас – ЄС, України та Латвії! На Європейській Раді ми вирішили розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою. Ці країни є частиною нашої спільної європейської родини!", – написала прем’єрка Латвії Евіка Сіліня.

"Для нас велика честь розділити шлях до ЄС з Україною та президентом Зеленським. Ми не були б сьогодні тут, якби не відважний опір України проти жорстокого вторгнення Росії. Давайте розпочнемо цей шлях разом, щоб побудувати ще сильнішу, більш об'єднану Європу", - заявила президентка Молдови Мая Санду.

"Лідери вирішили розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, а також надати статус кандидата Грузії. Стратегічне рішення і день, який залишиться в історії нашого Союзу. Ми пишаємося тим, що виконали свої обіцянки, і радіємо за наших партнерів", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Вітаємо історичне рішення ЄС розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою та надати статус кандидата Грузії. Це рішуче і справедливе визнання їхніх значних зусиль і досягнутого прогресу. Румунія залишається рішучим прихильником їхнього шляху до членства в ЄС" – написала глава МЗС Румуї Лумініца Одобеску.

"Я вітаю сьогоднішнє рішення ЄС розпочати переговори про вступ до Євросоюзу з нашими країнами-членами Україною та Молдовою, а також надати статус кандидата нашій країні-члену Грузії. Рада Європи готова і надалі підтримувати ці країни на їхньому шляху до ЄС", – відреагувала генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

"Щойно Європейська Рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою. Це чудова новина для Молдови і, звичайно, для Володимира Зеленського і всіх хоробрих українців, які борються за свою країну і свою безпеку. А також за нашу безпеку та цінності як голландців та європейців", - написав прем’єр Нідерландів Марк Рютте.

Раніше стало відомо, що лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

За даними "ЄвроПравди", угорський прем'єр Віктор Орбан вийшов, коли лідери ЄС ухвалювали рішення щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: