Екологи у Греції оскаржують будівництво газосховища, покликаного зменшити залежність від РФ

Середа, 20 грудня 2023, 18:36

П'ять грецьких та міжнародних природоохоронних організацій у вівторок подали до вищого адміністративного суду Греції, оскаржуючи будівництво морського газосховища та заводу з переробки природного газу біля портового міста Александруполіс.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації агентства АР.

Термінал, який має запрацювати на початку наступного року, працюватиме на модифікованому танкері "Александруполіс". Він буде зберігати скраплений природний газ і перетворювати його в газоподібний стан для постачання в газорозподільну мережу Греції.

У своєму судовому позові природоохоронні групи, серед яких – Greenpeace та Всесвітній фонд дикої природи – називають проєкт "аварійно небезпечним" і таким, що становить загрозу для морського середовища.

Реклама:
ЄС погодив продовження надзвичайних енергетичних заходів на 2024 рік

Серед інших аргументів позивачів – необхідність скорочувати інвестиції у викопне паливо, які суперечать зобов’язанням Греції із боротьби зі змінами клімату.

Про газовий проєкт у районі порту Александруполіса Греція заговорила вперше у 2022 році після повномасштабного вторгнення РФ в Україну й необхідність країн Європи зменшувати залежність від російського викопного палива.

Заради газового хабу грецька влада скасувала приватизацію порту, а ЄС погодив виділення понад 165 мільйонів євро державної допомоги на реалізацію проєкту, пояснюючи це тим, що природний газ залишається ключовим джерелом енергії в умовах "зеленого" переходу.

Новий термінал, запуск якого після випробувань має відбутись до березня 2024 року, матиме потужність регазифікації до 5,5 мільярдів кубометрів на рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: