Молдовський олігарх-утікач Шор запропонував відкупитися від звинувачень у крадіжці мільярда

Четвер, 21 грудня 2023, 12:11

Олігарх-утікач Ілан Шор, якого у Молдові засудили до 15 років в'язниці у справі про крадіжку мільярда з трьох банків, заявив 21 грудня, що хоче взяти участь у публічних слуханнях про процес повернення вкрадених грошей, які планує провести парламент. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Newsmaker.

Шор, який також перебуває під слідством за обвинуваченням у незаконному фінансуванні партій у Молдові, стверджує, що готовий викупити 5,2 млрд леїв держборгу (майже 300 млн доларів), якщо з нього знімуть усі обвинувачення.

"Я вимагаю своєї участі в проведенні слухань у парламенті, мені є що сказати і владі, і громадськості, і можу відповісти на будь-які запитання. Я готовий протягом 7 днів на викуп кредитів із підписанням тристоронньої угоди з прокуратурою, Мінфіном і мною особисто. У підсумку – Мінфін отримує 5,2 млрд леїв, прокуратура у зв'язку з відсутністю збитків знімає з мене звинувачення", – заявив Шор і додав, що вже надіслав запит на ім'я спікера парламенту Ігоря Гросу.

Реклама:

За словами Шора, такий самий запит на ім'я спікера подала його колега Марина Таубер. Шор додав, що вона також взяла на себе "технічні питання забезпечення зв'язку".

15 грудня голова парламентської комісії з економіки Раду Маріан повідомив, що у парламенті відбудуться публічні слухання про процес повернення грошей, виведених із банків під час крадіжки мільярда. У цій справі олігарха-втікача Ілана Шора засудили до 15 років в'язниці та конфіскації майна на 5 млрд леїв.

Шор останніми роками проживав в Ізраїлі. Однак після нападу ХАМАС він, за даними ЗМІ, міг виїхати до Росії. 

Донедавна у Молдові функціонував та організовував антиурядові протести політичний проєкт Шора – популістська партія "Шор", доки КС Молдови не оголосив її незаконною через фінансування з Росії. 

Партія спробувала відновити діяльність під назвою "Шанс", її кандидати мали масово балотуватися на місцевих виборах у Молдові. Проте за два дні до голосування їх зняли з перегонів на підставі звіту Служби інформації та безпеки Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: