Посол України заперечив тиск Німеччини щодо мирних переговорів з Росією

Субота, 23 грудня 2023, 16:57

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв заперечив тиск з боку Берліна на Київ щодо мирних переговорів з Росією

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації видання Politico.

Приводом для спекуляцій стала публікація в п'ятницю в німецькому виданні Der Spiegel про таємну "російську вечерю", що пройшла в посольстві Німеччини у Вашингтоні наприкінці жовтня.

Під час цієї вечері, за даними видання, найближчий помічник канцлера Німеччини Олафа Шольца, глава канцелярії Вольфганг Шмідт, похвалив ідею американського аналітика Семюеля Чарапа закінчити війну в Україні шляхом переговорів з Росією, оскільки жодна сторона не здатна виграти війну. Один із присутніх на вечері навіть повідомив, що Шмідт "з ейфорією" хвалив пропозицію Чарапа.

Реклама:

У подкаст-інтерв'ю німецькому громадському мовнику RRB Олексій Макеєв заперечив, що німецький уряд підштовхує Київ до мирних переговорів з Росією, які можуть призвести до безповоротної втрати українських територій.

Макеєв додав, що тиск "також не відбувається за зачиненими дверима".

Представник німецької канцелярії повідомив Politico, що Шмідт відкидає "необґрунтовані твердження" у повідомленні Der Spiegel.

Шольц та інші західні лідери неодноразово наголошували, що Київ має сам вирішувати, коли і на яких умовах укладати мирну угоду з Москвою.

Радник канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики і безпеки Єнс Пльотнер у спільній статті з Андрієм Єрмаком, головою Офісу президента України, на початку цього місяця написав, що "просте припинення вогню сьогодні було б рівнозначне легітимізації захоплення Росією територій і проклало б шлях до ще одного замороженого конфлікту".

23 грудня видання The New York Times повідомило з посиланням на власні джерела, що президент РФ Владімір Путін принаймні з вересня через посередників надсилає сигнали про готовність до припинення вогню в Україні, яке заморозить бойові дії на нинішній лінії зіткнення.

На пресконференції 14 грудня Владімір Путін заявив, що війна проти України закінчиться тоді, коли він досягне всіх своїх цілей − денацифікації, демілітаризації та нейтрального статусу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: