Макрон попросив Конституційну раду перевірити закон про імміграцію, що розсварив його соратників

Середа, 27 грудня 2023, 08:06

Президент Франції Емманюель Макрон звернувся до Конституційної ради щодо перевірки на відповідність конституції нового закону про імміграцію, яким серйозно невдоволене "ліве крило" соратників президента і більшість депутатів від політсил лівого ухилу.

Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда". 

Своїм зверненням до Конституційної ради Макрон сподівається примирити однопартійців та, можливо, усунути з проєкту пункти, які викликали найбільші суперечки.

Серед іншого, це багаторічні міграційні квоти, визнання правопорушенням нелегального проживання, варіативність соціальних виплат залежно від працевлаштування та тривалості перебування іммігрантів у Франції. 

Реклама:

Перед цим до Конституційної ради звернулися з окремими запитами також прем’єрка Елізабет Борн та понад 60 депутатів лівих політсил.

Нагадаємо, законопроєкт про імміграцію є вкрай важливим для Макрона, його схвалення було однією з передвиборчих обіцянок. Проте спершу у Національній асамблеї взагалі не вдалося винести проєкт на розгляд – партії президента довелося шукати компроміси з правими "Республіканцями", внаслідок чого законопроєкт став жорсткішим.

Це, у свою чергу, обурило частину депутатів з партії Макрона та спричинило розкол в уряді.

Детальніше про проєкт, що спричинив суперечки в уряді, читайте у статті  Важкий вибір Макрона: чим пожертвує президент Франції заради закону про імміграцію

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: