Як сербська влада заявила про “сценарій Майдану” і що буде далі

Аналітика коротко
Середа, 27 грудня 2023, 09:30

У ніч на 25 грудня, коли більшість західних країн святкує Різдво і мало слідкує за політичними новинами, у Сербії жандармерія розігнала мітинг прозахідної опозиції, що протестувала проти фальсифікації парламентських виборів.

Російська та сербська влада трактують протести у Белграді як спробу західних країн "організувати Майдан". 

Все про нові протести у Сербії і їхні можливі наслідки – у статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Заколот за сценарієм РФ: як сербська влада розкрила спробу "перевороту, ініційованого Заходом".

Опозиційні мітинги у Белграді тривають вже понад тиждень – вони почалися після оголошення результатів парламентських та місцевих виборів, що відбулися 17 грудня.

Реклама:

На цих виборах, попри прогнози соціологів, політсила президента Сербії Александара Вучича Сербська прогресивна партія зуміла покращити результати та повернути собі монобільшість у Скупщині (парламенті). Також партія влади взяла перше місце на виборах до міської асамблеї Белграда – і ні для кого не було таємницею, що цього досягли завдяки масовому підвозу виборців з Косова та Республіці Сербської (частина Боснії і Герцеговини).

Результат прозахідної опозиції, яка йшла на вибори у блоці "Сербія проти насильства", як і очікувалося – менше 23%. Хоч і покращився у порівняння з попередніми виборами, проте був явно меншим за прогнози соціологів (екзит-поли під час виборів у Сербії заборонені).

Тож не дивно, що лідери опозиції Мариника Тепич та Мирослав Алексич не знайшли нічого кращого, аніж оголосити голодування, вимагаючи лише переголосування у столиці, де використання адмінресурсу було особливо помітним.

Попри слабкість опозиції, протестні настрої у Сербії виявилися достатньо потужними для того, щоб мітинги стали щоденними та багатотисячними. І одночасно – достатньо організованими, щоб залишатися у законодавчому полі.

І хоча спостерігачі ОБСЄ, попри зафіксовані порушення, відмовились говорити про фальсифікацію виборів, лідери ЄС масово утримувалися від привітань Вучичу – сербський президент отримав вітальну телеграму лише від свого друга Віктора Орбана.

В такій ситуації Вучичу була вкрай потрібна дискредитація протесту – дії опозиції, які б дали підстави для використання сили. І 24 грудня така можливість з’явилася.

На думку сербської опозиції, старт насильству дали пов’язані з сербською владою футбольні фанати. Президент Партії свободи і справедливості Драган Джилас стверджує, що зачинщиків штурму органів влади вдалося ідентифікувати – це фанати з групи Джордже Прелича (лідер цієї групи наразі відбуває покарання за вбивство французького вболівальника). Зауважимо, що нікого з цієї групи в ніч на 25 грудня не заарештували.

Натомість сербська влада відразу заявила про запобігання спробі державного перевороту.

Цю версію Вучич озвучив зранку під час зустрічі з послом РФ Александром Боцан-Харченком.

А прем'єрка Ана Брнабич уточнює, що інформацію про спробу опозиції вчинити державний переворот передали російські спецслужби.

"Це, очевидно, не буде популярним на Заході, але я особливо відчуваю, що важливо виступити на захист Сербії та подякувати російським службам безпеки, які мали цю інформацію та поділилися нею з нами", – заявила вона.

Брнабич уточнює, що сербська влада передала цю інформацію іншим країнам, але там "відкинули її як російську дезінформацію".

Тим не менш, вже наступного дня після розгону протестні акції у Белграді відновилися. Здійснивши ходу до відділення поліції, де утримують затриманих 24 грудня, протестувальники знову провели акцію під Центрвиборчкомом.

А на 30 грудня заплановано проведення великого мітингу, на якому опозиція має визначитися зі своїми наступними діями.

Втім, певні зміни помітні й зараз. Зокрема, опозиція посилила свої вимоги – тепер вони вимагають перевиборів не лише у Белграді, а по всій країні.

Чи є шанси на успіх у белградських протестів? Так, проте вони не видаються високими.

З іншого боку, протести можуть призвести до збільшення залежності сербської влади від РФ. У цьому контексті варто звернути увагу на активізацію на сербському напрямку Віктора Медведчука.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Заколот за сценарієм РФ: як сербська влада розкрила спробу "перевороту, ініційованого Заходом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: