В Італії та Іспанії конфіскували понад 260 тисяч літрів контрафактної оливкової олії

фото, відео
Понеділок, 4 грудня 2023, 19:20

Правоохоронці Італії та Іспанії в межах операції OPSON, яку координував Європол, викрили мережу з виробництва контрафактної оливкової олії.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в пресрелізі Європолу.

Операція, яку у листопаді ініціювала Цивільна гвардія Іспанії із залученням італійських карабінерів, призвела до 11 арештів і конфіскації понад 260 тисяч літрів оливкової олії, непридатної для споживання.

 

Поблизу іспанського міста Сьюдад-Реаль затримали шістьох підозрюваних і вилучили 12 бочок із 260 тисячами літрів контрафактної олії нафти. Правоохоронці вилучили чотири автомобілі та 91 тисячу євро готівкою, а також цифрові та речові докази.

Реклама:
 

В італійських провінціях Сицилія і Тоскана слідчі перевірили три олійні заводи, які підозрюються у виробництві контрафакту, вилучили кілька фінансових документів і списків клієнтів, відібрали зразки олії, а до однієї компанії застосували санкції за неправильне маркування продукції.

У межах розслідування правоохоронці встановили, що зловмисники використовували "лампову олію" – низькоякісний варіант оливкової олії, придатний лише для технічного використання, – аби розбавити продукт.

"Лампова олія", яку так охрестили через використання як палива для ламп, має підвищений рівень кислотності, неприємні смак і запах, що робить її непридатною для вживання. Змішування оливкової олії з низькосортною альтернативою дозволило злочинцям збувати товар за конкурентними цінами, кажуть у Європолі.

Іспанія – світовий лідер із виробництва оливкової олії, в країні цей продукт є дуже поширеним і повсюдно використовується для приготування їжі. Водночас у вересні цього року через дефіцит і ціну споживання оливкової олії в Іспанії впало на 17% проти вересня 2022 року.

Через дефіцит і високі ціни кілька мереж супермаркетів в Іспанії огороджують пляшки з оливковою олією ланцюгами або клеять на них захисні магнітні наліпки, аби запобігти крадіжкам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: