Німеччина не зможе залатати бюджетну діру в 60 млрд євро до кінця року

Четвер, 7 грудня 2023, 16:40

Федеральний уряд Німеччини не зможе до кінця року схвалити бюджет на 2024-й, чому завадило рішення Конституційного суду про неможливість перерозподілу 60 мільярдів євро витрат на подолання наслідків пандемії COVID-19.

Про це повідомила секретарка парламентської фракції Соціал-демократичної партії (СДПН) Німеччини, яка входить до урядової коаліції, Каті Маст, пише "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

Соціал-демократи намагались досягти домовленості з партнерами по коаліції – вільними демократами й "Зеленими", аби в разі необхідності скликати надзвичайну сесію Бундестагу й прийняти бюджет на 2024 рік.

Але в листі до однопартійців у четвер Маст визнала, що переговори між партіями не завершились і вийти на бюджетний компроміс до кінця грудня вони не встигнуть.

Реклама:

Це означає, що наприкінці 2023 року до ухвалення бюджету на наступний рік федеральний уряд Німеччини матиме кошти лише на найбільш нагальні витрати, а фінансування нових ініціатив може здійснюватись лише за погодження Міністерства фінансів.

У Німеччині поки не можуть досягти згоди щодо вирішення бюджетної кризи

Серед невизначеностей – допомога Україні. Уряд Німеччини планував подвоїти військову допомогу Києву до 8 мільярдів євро наступного року.

В СДПН, однак, сподіваються принаймні на політичну домовленість до кінця року, яка б дозволила забезпечити фінансування пріоритетних програм німецького уряду. Її можуть ухвалити на засіданні бюджетного комітету Бундестагу за тиждень до Різдва.

За даними n-tv, коаліція наразі не знайшла, де взяти 12 мільярдів євро на видатки на 2024 рік. Поки що невідомо, які проєкти в результаті доведеться скасувати, відкласти або принаймні скоротити.

Після того, як Конституційний суд Німеччини заборонив скерувати невикористані надзвичайні кошти, виділені на боротьбу з пандемією, на "зелені" ініціативи та підтримку промисловості, у проєкті німецького бюджету на 2024 рік утворилась діра у 60 мільярдів євро, яка уповільнює його ухвалення.

У середу коаліція канцлера Олафа Шольца відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на 2024 рік, намагаючись знайти вихід з кризи, спричиненої "дірою у фінансах".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: