У новому уряді Франції спалахнув скандал довкола міністерки освіти

Вівторок, 16 січня 2024, 09:03

Нова міністерка освіти Франції спричинила першу серйозну кризу для нового французького уряду Габріеля Аттала.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації The Guardian.

Амелі Удеа-Кастера звинуватили у тому, що вона не змогла назвати справжню причину, чому віддала дітей до приватної школи багато років тому.

Через кілька днів після призначення Амелі Удеа-Кастера зіткнулася із закликами піти у відставку, оскільки вона стверджувала, що перевела старшого сина у приватну школу, бо була розчарована відсутністю вчителів на уроках у державній.

Реклама:

Коледж Станіслас де Парі, до якого міністерка у минулому перевела свого сина і двох молодших дітей, є платним навчальним закладом, серед випускників якого – князь Монако Альберт I і генерал Шарль де Голль.

Однак колишня вчителька дитини розповіла газеті Libération, що Удеа-Кастера та її чоловік змінили школу, тому що заклад відмовився перевести хлопчика у старший клас.

"Я відчуваю, що особисто мене атакували. Я не була відсутня, і навіть якби це було так, у нас (вчителів) все одно повинна бути заміна", – сказала газеті вчителька, яку ідентифікували як Флоранс, та яка уже вийшла на пенсію.

Журналіст Ніколя Пуанкаре, син якого навчався в цій же державній школі, підтримав колишню вчительку в інтерв'ю французькому телебаченню: "За вісім років не було жодного прогулу, коли б вчителя не замінили".

У понеділок представники профспілки вчителів зажадали від Удеа-Кастера, чий мандат охоплює не лише освіту, а й спорт і літні Олімпійські ігри, публічних вибачень.

Удеа-Кастера заперечила повідомлення Libération і закликала припинити особисті нападки на неї.

"Я не хочу заглиблюватися в сферу особистого і приватного життя. Є нападки, на які я намагалася відповісти якомога щиріше. Ми повинні закрити цю главу", – сказала міністерка під час візиту до олімпійського селища в понеділок.

Джерело, близьке до міністерки, додало: "Міністр національної освіти категорично заперечує припущення, про які повідомляє Libération. Можна було б запитати себе про мету цих туманних, недоречних і образливих для батьків припущень про їхню дитину майже 15-річної давності".

Нагадаємо, минулого тижня президент Франції Емманюель Макрон оголосив про призначення нового прем'єр-міністра Габріеля Атталя після відставки його попередниці Елізабет Борн. Атталь є наймолодшою людиною на цій посаді, а за материнською лінією походить з Одеси.

Детально про Атталя читайте у статті "Перший після Наполеона".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: