Парламент Естонії не підтримав демонтаж скандального "Бронзового солдата"

Вівторок, 16 січня 2024, 16:41

Естонський парламент – Рійгікогу – 16 січня відхилив запропонований консерваторами законопроєкт про демонтаж пам’ятника радянським військовим, відомого як "Бронзовий солдат", перенесення якого у 2007 році призвело до масштабної кібератаки Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з інформацією на сайті Рійгікогу, законопроєкт естонської Консервативної народної партії (EKRE) підтримали лише 14 парламентарів, 21 утримався під час голосування, а 54 – проголосували проти.

У пояснювальній записці до законопроєкту EKRE стверджувала, що "Бронзовий солдат" залишається символом радянської окупації Естонії навіть після перенесення із центру Таллінна на околиці, на військове кладовище.

Реклама:

"Ті, хто вороже ставиться до нашої незалежності, продовжують святкувати перемогу Кремля й окупацію Естонії. Тепер вони там же святкують агресивну війну Путіна і Росії проти України. Заборона проведення демонстрацій 9 травня біля Бронзового солдата не вирішить проблему", – стверджували депутати.

Нагадаємо, у 2007 році влада Таллінна вирішила перенести радянський пам’ятник "Бронзовий солдат" на військове кладовище, що спричинило інспіровані Росією погроми й масштабну кібератаку на країну.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Естонія ініціювала демонтаж усіх радянських пам’ятників, але президент країни заблокував відповідний закон через його неконституційність.

Водночас у серпні 2022 року в естонському прикордонному місті Нарва, де переважає російське населення, було демонтовано монумент на честь танка Т-34.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: