У Фінляндії через масштабний страйк зупиниться виробництво боєприпасів

Субота, 20 січня 2024, 19:03

У Фінляндії багато профспілок оголосили про наміри провести страйк проти запланованих урядом скорочень і змін умов праці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Зокрема, у четвер Індустріальна профспілка заявила, що почне дводенний страйк з 1 по 2 лютого. У страйках беруть участь 60 000 робітників і 700 підприємств.

Страйк торкнеться заводів Nammo, що виробляють боєприпаси у Фінляндії та Україні. Раніше вони не брали участі в акціях протесту.

Реклама:

Дводенний страйк зупинить виробництво боєприпасів на трьох заводах компанії, а також на заводі з виробництва пороху в Лапуа, Састамала і Віхтавуорі.

Крім того, про наміри страйкувати заявила профспілка працівників публічного сектору і сфери соціального забезпечення JHL. Внаслідок цього обслуговування припиниться майже у всіх фінських аеропортах. У страйку беруть участь співробітники Finavia і Airpro.

У політичних акціях протесту проти запланованих реформ також візьмуть участь, зокрема, Авіаційна профспілка (IAU) і Профспілка працівників автотранспорту (AKT). Страйки можуть зупинити авіасполучення, огляд та обробку багажу.

Також Профспілка PAM проведе масштабну добову акцію протесту 1 лютого, внаслідок якої більшість продуктових магазинів можуть бути закриті. Страйк торкнеться десятків тисяч співробітників і охопить, серед іншого, всі найбільші роздрібні мережі, а також готелі, ресторани, вокзали та клінінгові компанії.

Крім того, страйки на початку лютого призведуть до закриття дитячих садків.

Нагадаємо, 18 січня у Північній Ірландії більшість працівників бюджетної сфери оголосили страйк, у зв’язку з чим призупинилась робота шкіл, транспорту і комунальних служб.

Раніше стало відомо, що машиністи поїздів на більшій частині Великої Британії поновлять страйк найближчими тижням після тривалої суперечки щодо заробітної плати між профспілкою Aslef, керівниками залізниць та урядом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: