Чеські фермери приєднаються до скоординованого блокування кордонів разом з колегами з ЄС

Вівторок, 13 лютого 2024, 20:46

Чеські фермери наступного тижня приєднаються до міжнародного протесту аграрних організацій Центральної та Східної Європи, які роздратовані аграрною політикою Євросоюзу та імпортом дешевшої продукції з України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Novinky.

У рамках масової акції, яка відбудеться 22 лютого, вони влаштують протестні ходи до прикордонних переходів, де зустрінуть колег з інших країн. 

Ще до цього частина аграріїв у понеділок, 19 лютого, збирається вирушити з важкою технікою до Праги, де хочуть перекрити трасу.

Реклама:

За словами речниці Аграрної палати Барбори Панкової, неможливо передбачити, скільки тракторів та іншої важкої техніки поїде на кордон. "Ми не можемо виключити, що прикордонні переходи та дороги будуть заблоковані", – сказала вона.

Представники сільськогосподарських організацій з Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Литви та Латвії у понеділок та вівторок обговорювали проблеми, пов’язані з політикою ЄС та її впливом на сільське господарство, з єврокомісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським.

Вони передали єврокомісару свої вимоги. Йдеться про компенсацію фермерам за дотримання нових правил, пов’язаних із захистом навколишнього середовища, полегшення у сфері бюрократії та прозорість системи субсидій, а також про краще регулювання української продукції, що прямує на ринок ЄС.

"Тільки спільною координацією наших вимог і спільними діями ми маємо шанс привернути увагу до безвихідної ситуації, в якій зараз перебуває європейське сільське господарство, і чинити тиск на європейських і чеських політиків", – заявив президент Чеської сільськогосподарської палати Ян Долежал. 

За його словами, якщо Єврокомісія не представить план вирішення цих проблем, акції на прикордонних переходах можуть бути повторені.

У вівторок польські фермери попередили, що 20 лютого заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Читайте також про те, чому нинішня криза на кордоні з Україною стала викликом для уряду Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: