У США кажуть, що загроза санкцій для банків уповільнила рух грошей до РФ

Понеділок, 26 лютого 2024, 20:32

Попередження Сполучених Штатів щодо санкцій проти фінансових установ суттєво вплинуло на грошові потоки між РФ та такими країнами, як Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати й Казахстан.

Як пише "Європейська правда", про це в інтерв'ю Reuters заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

За його словами, дані, які є в розпорядженні відомства, зокрема фінансові звіти, свідчать про зниження руху коштів після того, як Вашингтон у грудні видав указ, що загрожує санкціями фінансовим установам у третіх країнах, які допомагають Росії обійти західні санкції, запроваджені через вторгнення в Україну.

"І я чув про це також від деяких спостерігачів, які працюють в установах,.. що вони застосовують більш обережний підхід до ведення будь-якого бізнесу з Росією, що є саме тим, чого ми хотіли", – зазначив Адейемо.

Реклама:

Він вказав, що відділи комплаєнсу банків серйозно поставилися до указу, оскільки це був перший раз, коли Вашингтон заявив, що застосовуватиме вторинні санкції.

"Незабаром після цього вони почали вимагати зустрічей з нами, щоб сказати: "Що ми можемо зробити, щоб переконатися, що ми збережемо доступ до долара", – сказав Адейемо.

Представник міністерства фінансів додав, що це були великі банки, які знали, що перебувають у центрі уваги, та хотіли переконатися, що "вони на правильному боці".

"Тому що в кінцевому підсумку, навіть якщо вони можуть вести певний бізнес з РФ, він блідне в порівнянні з обсягом бізнесу, який вони ведуть зі США, або з бізнесом, який вони ведуть у доларах", – відзначив Адейемо.

Вашингтон поки що утримується від використання нового указу для запровадження санкцій проти іноземних фінансових установ.

Минулого тижня Reuters з посиланням на джерела повідомив, що погроза США накласти санкції на фінансові фірми, які ведуть бізнес з РФ, охолодила турецько-російську торгівлю, зірвавши або сповільнивши деякі платежі як за імпортовану нафту, так і за турецький експорт.

Раніше фінський виробник запчастин для ваговозів, компанія HD-Parts, яка минулого тижня потрапила до санкційного списку Сполучених Штатів, заявила про повне припинення торгівлі з Росією.

Нагадаємо, під санкції США 23 лютого потрапили 26 компаній та індивідів із 11 країн – зокрема Китаю та Сербії, – які допомагають Росії в обхід санкцій імпортувати критично важливі технології та обладнання для військово-промислової сфери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: