Прем’єр Чехії: 15 країн ЄС готові купувати снаряди Україні за межами Європи

Вівторок, 27 лютого 2024, 07:50

Кілька європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи для надання більшої підтримки українській армії.

Як пише "Європейська правда", про це заявили учасники неформального саміту щодо підтримки України, скликаного у понеділок за ініціативи президента Франції, повідомляє Le Monde. 

Глава уряду Чехії Петр Фіала заявив, що п'ятнадцять країн готові приєднатися до ініціативи його держави, яка має на меті вирішити проблему нестачі боєприпасів, зокрема артилерійських снарядів, в України.

"Чеська ініціатива користується сильною підтримкою з боку кількох країн", – сказав Фіала після зустрічі в Парижі, додавши, що "це дуже сильний сигнал для Росії".

Реклама:

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що чеська пропозиція відповідає минулій політиці ЄС, і оголосив, що Париж приєднається до ініціативи.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна виділить понад 100 мільйонів євро на реалізацію чеського плану, і що "інші країни приєднаються". 

"Що стосується боєприпасів, то є дуже хороша чеська ініціатива щодо купівлі боєприпасів і снарядів з усього світу для України", – пояснив Рютте. Він відмовився уточнити, які саме країни за межами Європи можуть бути залучені до виробництва цих боєприпасів. "Це таємниця", – сказав він.

Кілька країн, включаючи Францію, Німеччину та Італію, підписали двосторонні угоди про безпеку з Києвом протягом останніх тижнів. ЄС намагається виконати свої зобов'язання перед Україною, особливо в частині постачання снарядів.

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, який також був присутній у Парижі, запевнив, що міністри оборони ЄС представлять "протягом наступних десяти днів конкретний план щодо посилення спроможності замовляти боєприпаси для підтримки військових зусиль українського народу".

Нагадаємо, на Мюнхенській безпековій конференції чеський президент Петр Павел заявив, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів стандартного калібру НАТО, які може за кілька тижнів відправити в Україну, якщо отримає фінансування для доставки.

Згодом Чеське Міністерство оборони заявило в п'ятницю, що координує зусилля і заручилося попередніми зобов'язаннями з боку Канади і Данії, а також інших країн, які не захотіли, щоб їх називали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: