Європарламент закликав ЄС підтримати російську опозицію, відзначивши важливість перемоги України

Четвер, 29 лютого 2024, 16:44

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій поклав відповідальність на путінський режим за смерть в ув’язненні критика Кремля Алексєя Навального, закликав Євросоюз підтримувати демократичну російську опозицію та сприяти перемозі України, оскільки це дасть шанс на демократичні зміни в РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", резюме ухваленого тексту опублікувала пресслужба Європарламенту. 

Документ підтримали 503 голосами "за", 9 голосували проти і 32 – утрималися.

У резолюції євродепутати назвали вбивством смерть в ув’язненні критика Кремля Алексєя Навального та заявили, що покладають повну відповідальність за це на російський режим і особисто президента Владіміра Путіна. Вони вимагають організувати незалежне міжнародне розслідування обставин смерті політика. 

Реклама:

У резолюції констатували, що політичну систему РФ контролює "консолідований авторитарний режим з тотальною корупцією, що використовує сфальсифіковані вибори для симулювання демократії та концентрує усю повноту влади у руках Владіміра Путіна".

У резолюції проводять межу між "войовничим автократичним і клептократичним режимом" у Кремлі та населенням Росії загалом і висловлюють солідарність з росіянами, які наважуються висловлюватись проти політики Кремля. 

Депутати закликають ЄС і країн-членів підтримувати "незалежне громадянське суспільство Росії та демократичну опозицію" та задіяти можливі інструменти для звільнення російських політв’язнів, за потреби шляхом обмінів. 

Одночасно у тексті закликали ЄС і союзників продовжити всебічну підтримку України, яка чинить опір агресії, оскільки явна перемога України може призвести до серйозних змін всередині Росії, зокрема її "деімперіалізації, деколонізації та рефедералізації, які є необхідними умовами для встановлення у Росії демократичного ладу".

"Парламент закликає Єврокомісію і, зокрема, Європейську службу зовнішніх справ розробити проактивну довгострокову стратегію політики щодо Росії, яка була б ефективною відповіддю на реальність поточних відносин між ЄС та Росією, ситуацію з правами людини у Росії та потребу допомагати російському громадянському суспільству та представникам опозиції в екзилі", – зазначають у комюніке. 

Також Європарламент схвалив окрему резолюцію із закликом надати Україні усю необхідну зброю та підтримувати її до перемоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: