ОП: В угоді з Нідерландами прописали намір розмістити трибунал щодо агресії РФ у Гаазі

П'ятниця, 1 березня 2024, 17:13

В Офісі президента називають блок про відповідальність Росії в угоді з Нідерландами "найсильнішим" серед усіх вже підписаних двосторонніх угод, у ньому йдеться у тому числі про спецтрибунал щодо агресії Росії у Гаазі. 

Як пише "Європейська правда", про це заявив у своєму коментарі щодо підписаного документа заступник голови ОП Ігор Жовква.

За його словами, у документі закріпили "найпотужніші блоки" щодо санкцій, відшкодуванню збитків та притягненню агресора до відповідальності.

"Розділ "Відповідальність Росії" у цій угоді є найкращим і найсильнішим з усіх угод… У тому числі угода закріплює пропозицію Нідерландів розмістити майбутній спеціальний трибунал щодо злочину агресії в Гаазі!" – зазначив Жовква. 

Реклама:
В ОПУ підтверджують, що рішення про формат гібридного трибуналу не є остаточним

Також особливістю угоди є те, що у ній вперше закріпили підтримку культурної спадщини України, зокрема в рамках виконання Гаазької конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року.

Жовква надав деталі щодо військового блоку, зазначивши, що там прямо згадано надання Україні далекобійної зброї та винищувачів F16, а також йдеться про залучення нідерландських інвестицій в розвиток українського ОПК, зокрема у сферу виробництва БПЛА.

"Підписання такої угоди саме в прифронтовому Харкові – символічний крок. Нідерланди надали чіткий сигнал світу та агресору, що вони з Україною до перемоги", – підсумував він.

Згодом Офіс президента опублікував текст документа.

Читайте також: "Гаазький трибунал" стає реальністю: як Україна та Захід домовляються про спецсуд для Путіна,

а також інтерв'ю з виконавчим директором Реєстру збитків Маркіяном Ключковським.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: