Президент Євроради закликав країни ЄС готуватись до загрози війни, щоб зберегти мир

Вівторок, 19 березня 2024, 10:34

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав європейські держави серйозно сприймати Росію як військову загрозу та готуватися до усіх сценаріїв. 

Як повідомляє "Європейська правда", колонка Мішеля вийшла у французькому Libération.

Голова Євроради почав статтю зі згадки про те, як його 24 лютого вдосвіта розбудив дзвінок Зеленського та як він вмить усвідомив, що уся безпекова архітектура у Європі, що існувала після Другої світової війни, тепер безповоротно зміниться.  

Мішель констатував, що сучасна Росія "є серйозною військовою загрозою для європейського континенту та глобальної безпеки", і європейські держави та суспільства мають бути готові до будь-яких сценаріїв. 

Реклама:

"Якщо ми хочемо миру, потрібно готуватися до війни… Час брати на себе відповідальність за нашу безпеку", – наголосив він. 

Серед іншого, Шарль Мішель закликає до 2030 року спробувати подвоїти закупівлі у європейського оборонпрому, що буде способом і підвищити готовність до можливої війни, і забезпечити нові робочі місця та зростання економіки. 

Голова Євроради акцентував на важливості підтримувати Україну і надавати їй усе необхідне – від набоїв до стрілецької зброї до ППО. 

"Потрібно використовувати європейський бюджет для закупівлі зброї та спорядження для України. І нас слід використати виняткові прибути від заморожених російських активів", – зазначив він. 

Мішель зауважив, що у цьому контексті вважає вкрай важливим саміт європейських лідерів, що відбудеться 21-22 березня у Брюсселі.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що, згідно з тими сигналами, які отримав Київ, українські військові вже в найближчому майбутньому відчують збільшення постачань боєприпасів в межах ініціативи Чехії.

Читайте також: Макрон без червоних ліній: що стоїть за ідеєю президента Франції про війська НАТО в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: