Нідерланди передали Україні вісім незаконно вивезених археологічних артефактів

Новини — Середа, 20 березня 2024, 17:40

Нідерланди повернули Україні вісім археологічних артефактів, які виявились незаконно вивезеними з української території.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України, пише "Європейська правда". 

20 березня директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав посольству України в Нідерландах вісім предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України.

 

Це наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.  

Реклама:

Нідерландські митники зацікавились предметами під час їхнього ввезення у Нідерланди у березні 2023 року, запідозривши, що вони можуть бути викрадені. 

 
Фото Ірини Драбок

Після цього профільні установи у Нідерландах дослідили походження знахідок, звернувшись також до Національного музею історії України.

Особа, якій адресувались пам’ятки, відмовилася від претензій на них, коли з’ясувалося, що їх вивезли з України з порушенням законодавства. 

Нагадаємо, восени 2023 року в Україну після майже 10-річної судової тяганини повернулося так зване "скіфське золото" – артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі.

Читайте також: Кримська перемога: що означає для України кінцеве рішення суду щодо "скіфського золота".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: