Лідери ЄС вимагають гуманітарної паузи в секторі Гази, попереджаючи про голод

Новини — П'ятниця, 22 березня 2024, 09:27

Лідери ЄС на саміті в четвер подолали свої розбіжності і закликали до негайної гуманітарної паузи в секторі Гази, що призведе до сталого припинення вогню.

Про це йдеться у рішенні саміту, перший день якого пройшов у четвер в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Це рішення стало першим із жовтня, коли європейські лідери узгодили декларацію щодо Близького Сходу. 

Лідери ЄС нагадали, що визнають право Ізраїлю на самооборону та закликають до негайного звільнення всіх захоплених ХАМАС заручників без жодних попередніх умов.

Реклама:

Вони закликали Раду ЄС прискорити роботу над прийняттям подальших обмежувальних заходів проти ХАМАС.

Однак водночас Єврорада закликала "до негайної гуманітарної паузи, що призведе до сталого припинення вогню, беззастережного звільнення всіх заручників і забезпечення гуманітарної допомоги".

Єврорада висловила глибоку стурбованість "неминучою небезпекою голоду, викликаного недостатнім надходженням допомоги в Газу". Вона заявила, що безпека цивільних осіб, які залишаються в Газі, викликає "серйозне занепокоєння".

Рада також закликала ізраїльський уряд не проводити наземну операцію в Рафаху, яка погіршить і без того катастрофічну гуманітарну ситуацію і перешкоджатиме наданню вкрай необхідних базових послуг і гуманітарної допомоги.

Раніше президент США Джо Байден заявляв, що потенційна ізраїльська операція в місті Рафах, де знайшли притулок понад 1,3 мільйона палестинців, є для нього "червоною лінією".

Сенатор-демократ Чак Шумер закликав до проведення нових виборів в Ізраїлі, різко розкритикувавши прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу як перешкоду на шляху до миру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: