У Фінляндії вважають, що власність росолігархів становить загрозу безпеці країни

Новини — Четвер, 18 квітня 2024, 18:48 —

Голова оборонного комітету парламенту Фінляндії Юкка Копра вважає, що російські олігархи, які володіють нерухомістю в країні, можуть співпрацювати з розвідкою Росії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Ilta-Sanomat.

Як нагадав Копра, росіяни роками скуповували різні види власності у Фінляндії, що, за оцінкою фінської контррозвідки SUPO, може становити загрозу для безпеки країни. Адже Росія використовувала нерухомість в Україні для подібних цілей напередодні вторгнення.

Росіяни почали продавати дачі у Фінляндії після посилення обмежень на в'їзд до країни

Реклама:

"Це було систематично. Вони купували і орендували квартири, будинки, нерухомість. Коли почалося вторгнення, на місці були люди в цивільному", – розповідає він.

Очільник оборонного комітету фінського парламенту вважає, що росолігархам ніхто не вказує будувати вілли чи купувати нерухомість для Путіна – але вони можуть робити це з власної ініціативи, нібито як послугу режиму.

"Слід пам'ятати, що якщо власником нерухомості є росіянин, достатньо телефонного дзвінка або листа від спецслужб, щоб передати її державі, незалежно від того, наскільки добрими намірами керується приватний власник. У них є засоби, щоб дуже швидко змінити російську власність за кордоном", – каже Копра.

На фінському острові росолігарха під санкціями ЄС відбулась поліцейська "операція"

Фінський депутат прокоментував для Ilta-Sanomat інформацію про російські дачі, розташовані на найбільшому фінському озері Сайма – куди, за чутками, кілька років тому приїжджав "на риболовлю" сам Владімір Путін.

Одну з ділянок на березі озера Сайма, за даними IS, ще у 2009 році придбав давній друг Путіна, суддя Віктор Хмарін, який побудував там літній будинок і дерев'яну віллу.

Нагадаємо, з 2023 року у Фінляндії набув чинності закон, який в окремих випадках вимагає дозволу оборонного відомства для укладання угод про купівлю-продаж нерухомості. Уряд також розглядає ініціативу про повну заборону продажу нерухомості російським особам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: