Затримана в угорській в'язниці італійка балотуватиметься на виборах у ЄС

Новини — П'ятниця, 19 квітня 2024, 17:55 —

Італійська антифашистська активістка Іларія Саліс, яку утримують у в'язниці в Угорщині за звинуваченнями в нібито причетності до насильницьких нападів на прихильників неонацистів, буде кандидатом від лівої партії на виборах до Європарламенту у червні, що, можливо, покладе край її ув'язненню.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Італійський альянс "Зелених та лівих" оголосив, що Саліс буде серед їхніх кандидатів на виборах до Європарламенту, що погодили з її батьком Роберто, який проводить кампанію за її звільнення.

"Ми хочемо захистити права і гідність європейського громадянина перед обличчям інертності італійської влади", – сказав Анджело Бонеллі, один з лідерів політичної сили, яка за результатами опитувань громадської думки набирає близько 4%.

Реклама:
Як готують зміну влади у ЄС. Розповідаємо про "євровибори" 2024 року, важливі для України

Члени Європарламенту користуються сильним юридичним імунітетом від судового переслідування, навіть якщо звинувачення стосуються злочинів, скоєних до їхнього обрання.

За словами професора європейського права в Болонському університеті Марко Борракетті, згідно із законом, якщо Саліс оберуть, її мають звільнити, щоб вона могла працювати в Європарламенті.

Раніше суд в Угорщині залишив у в'язниці італійку Іларію Саліс, відхиливши прохання адвоката звільнити її під домашній арешт або в Італії, або в Угорщині.

У лютому активісти зайняли консульство Угорщини у Венеції з вимогою звільнити з-під варти Іларію Саліс, 39-річну вчительку початкових класів, якій загрожує до 24 років ув'язнення в Будапешті за напад на двох неонацистів у лютому минулого року.

Перед цим з’явилися фотографії, на яких Саліс привели до будапештського суду на ланцюгу і в наручниках на руках і ногах.

Також надходили непідтверджені повідомлення ЗМІ про незадовільні умови утримання під вартою, що включали наявність мишей і блощиць, бруд і нелюдські покарання.

У зв’язку з цим Рим висловив протест Будапешту, а прем'єр-міністерка Джорджія Мелоні була змушена домогтися від свого угорського колеги Віктора Орбана обіцянки, що Саліс отримає справедливий судовий розгляд у належних умовах.

Згодом офіційний Рим заявив, що до затриманої італійки в Угорщині тепер ставляться краще.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: