WP: США стурбовані ударами України по російських ядерних РЛС

Новини — Четвер, 30 травня 2024, 12:55 —

Сполучені Штати побоюються, що удари українських безпілотників по російських системах раннього ядерного попередження (РЛС) можуть викликати небезпечну реакцію РФ.

Як пише "Європейська правда", про це Washington Post на умовах анонімності розповів американський посадовець.

У матеріалі йдеться, що Вашингтон висловив Києву своє занепокоєння двома спробами атак, що сталися минулого тижня, на РЛС, які забезпечують як звичайну протиповітряну оборону, так і попередження про гіпотетичні ядерні пуски з боку Заходу.

"США стурбовані нещодавніми ударами України по російських об'єктах раннього попередження про удар балістичними ракетами", – зазначив посадовець.

Реклама:

Як вказує видання, щонайменше один удар в Армавірі, на південному сході Краснодарського краю РФ, схоже, завдав певної шкоди. За словами співрозмовника, ці об'єкти не були залучені у підтримці війни Росії проти України.

NYT: Байден наближається до зняття заборони на удари України по РФ американською зброєю

"Але вони є чутливими місцями, оскільки РФ може вважати, що її стратегічні сили стримування є мішенню, що може підірвати здатність Росії підтримувати ядерне стримування проти США", – зауважив посадовець.

Водночас анонімний український посадовець, знайомий із цим питанням, заявив WP, що Москва використовувала РЛС для моніторингу діяльності українських військових, зокрема, використання Києвом повітряної зброї, такої як дрони та ракети.

Американський посадовець сказав виданню, що якщо російську систему раннього попередження знешкодять українські атаки, хай навіть частково, це може зашкодити стратегічній стабільності у відносинах між США та РФ.

"Росія може подумати, що її здатність виявляти ранню ядерну активність проти неї зменшилася, і це може стати проблемою", – додав він.

Нещодавно у Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляли, що 26 травня їхній дрон атакував радіолокаційну станцію дальнього виявлення цілей "Воронеж М", розташовану в місті Орськ Оренбурзької області РФ.

Нагадаємо, в березні у ЗМІ з'являлася інформація, що США нібито закликали Київ більше не завдавати ударів по російських НПЗ та іншій енергетичній інфраструктурі

Посол України у США Оксана Маркарова запевнила, що не отримувала офіційних повідомлень Вашингтона з забороною для Києва бити по нафтопереробних заводах у Росії власною зброєю.

Міністр оборони США Ллойд Остін критично висловлював про удари по НПЗ, поставивши під сумнів їхній вплив на хід війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: