На саміті НАТО запропонують нову схему фінансування оборони України, 40 млрд на рік

Новини — П'ятниця, 31 травня 2024, 15:21 — , з Праги

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вірить у схвалення на саміті НАТО нової системи фінансування оборони України членами Альянсу.

Про це він заявив після міністерської зустрічі у Празі, яка була присвячена підготовці рішень липневого саміту НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Презентуючи результати зустрічі, Столтенберг передусім заявив про результативні переговори щодо того, як гарантувати Україні довгострокову оборонну підтримку з боку членів Альянсу, а також позначив її очікуваний обсяг.

"Ми вже надавали Україні 40 млрд євро безпекової допомоги на рік, і я прошу (держави-члени НАТО) про те, щоби взяти точно таке зобов’язання на наступні роки", – заявив він.

Реклама:

Столтенберг наголосив, що остаточного рішення наразі немає, хоча протягом пресконференції кілька разів підкреслював позитивні очікування. "Ми зараз починаємо роботу над деталями такого фінансового зобов’язання, і я не хочу йти у деталі до узгодження. Але я твердо вірю, що це необхідно схвалити", – заявив також він.

Одна з ключових ідей реформування схеми допомоги Україні, за словами Столтенберга, полягає у тому, що члени НАТО зможуть домовитися про справедливий розподіл фінансового тягаря. Утім, наразі неясно, яким чином буде розподілятися навантаження.  "ВВП відбиває економічну силу союзників, і це (пропорційність до ВВП) може бути однією з опцій", – зауважив він.

Ідея про гарантування мінімум 40 млрд євро оборонної допомоги для України була повідомлена державам-членам наперед.

Також Альянс перебере на себе частину роботи з координації постачання Києву зброї від Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яку очолюють США.

Цю ідею Столтенберг обговорив із президентом України Володимиром Зеленським під час візиту до Києва наприкінці квітня. Водночас проти активно виступає Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: