Прем’єр Нідерландів: участь Росії у мирному процесі потрібна, але є "але"

Новини — Неділя, 16 червня 2024, 13:34 —

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що мирний саміт у Швейцарії є лише початком тривалого шляху до завершення війни в Україні, проте він вже закріплює важливі спільні позиції, та окремо звернувся до Росії. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у своєму виступі на другому дні Глобального саміту миру у Швейцарії. 

Рютте нагадав, що процес підготовки Глобального саміту миру починався із зустрічей трохи більше десятка радників з нацбезпеки лідерів держав, а тепер на саміті представлені понад 90 країн світу з різних частин світу. 

"Це демонструє, що війна проти України – це вже глобальне питання. Ми знаємо, що ми лише на початку шляху до миру. І хоча у нас, тих хто сидить за цим столом, є певні відмінності у поглядах щодо того, як саме досягти миру для України, але не можна помилятися в одному: ми цілковито об’єднані і маємо спільне бачення щодо принципів, цінностей і того, що таке порядність. 

Реклама:

Не можна вриватися в іншу країну. Не можна викрадати дітей. Не можна гратися у політику зі світовими ланцюжками постачання продовольства. Не можна ставити під загрозу ядерну безпеку", – наголосив прем’єр-міністр Нідерландів.

Рютте вважає, що даний саміт фактом свого проведення є потужним сигналом підтримки для України. 

"І ця зустріч є, можливо, ще сильнішим сигналом для Путіна. І йому я би хотів сказати таке. Багато хто за цим столом вважає, що Росія сьогодні мала би бути тут. І я цілковито погоджуюся. Ви повинні були б бути тут. Потрібно, щоб Росія була залученою. Але потужний сигнал який лунає сьогодні – що мир можливий лише тоді, якщо Росія буде дотримуватися базових норм і цінностей, які стосуються усіх нас", – заявив Марк Рютте, додавши, що має на увазі засадничі принципи ООН. 

"Це початок шляху до миру. На цьому шляху буде багато перешкод. Але будучи об’єднаними, ми врешті здолаємо цей шлях", – підсумував прем’єр Нідерландів.

Читайте також пояснення "ЄвроПравди" про те, що включили у підсумковий документ-рішення Саміту миру.

Нагадаємо, Марка Рютте найбільш імовірно призначать наступним генеральним секретарем НАТО замість Єнса Столтенберга, який очолює Альянс вже 10 років та сподівався залишити посаду ще торік.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: