Гранты Евросоюза для региональных СМИ: объявлена новая волна конкурса

Вторник, 22 августа 2017, 15:36 — Европейская правда

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з "Європейською правдою",

в рамках проекту "Просування реформ в регіони", який фінансується Європейським Союзом в рамках програми "Підтримка громадянського суспільства в Україні"

оголошують про початок нової, шостої хвилі конкурсу "ЗМІ за проєвропейські зміни в Україні"

Мета конкурсу

Створення і розвиток потенціалу регіональних ЗМІ для висвітлення питань, пов'язаних з відносинами України та Євросоюзу, впровадження Угоди про асоціацію Україна-ЄС, інших зобов’язань України перед ЄС, для інформування суспільства про сутність європейської інтеграції та європейських цінностей

Максимальний розмір гранту (грн)

375 000

Оптимальний бюджет проекту (грн)

200 000 – 300 000

Кінцевий термін подання грантових заявок

 30.11.2017 р. - до 18.00.

Орієнтовний термін засідання грантової комісії

16.01.2018

Попри офіційно оголошене прагнення України до зближення з ЄС, в українських ЗМІ і досі бракує інформації та аналітики про Європу та про зміни, які відбуваються та мають відбутися на цьому шляху. Водночас об'єктивне і всебічне інформування вкрай важливе для усвідомлення та підтримки суспільством проєвропейських реформ.

Серед причин, які призвели до такої ситуації – брак знань журналістів щодо європейських питань; недостатня фінансова підтримка європейського напрямку в ЗМІ; недостатнє розуміння того, як цікаво та влучно доносити інформацію з європейських питань до аудиторії. Крім того, європейська інтеграція є досить широкім терміном, що охоплює дуже різні сфери життя.

Ще однією проблемою є недостатня взаємодія між ЗМІ та організаціями громадянського суспільства. Наслідком цього стає "втрачена експертиза", коли навіть ті висновки аналітичних центрів, що заслуговують на довіру, залишаються невідомими як для широкого загалу, так і для цільових груп.

Задля суттєвого посилення ролі регіональних ЗМІ у просуванні секторальних реформ відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС (УА), інших змін, які наближають Україну до європейської спільноти, а також для посилення ролі та помітності громадянського суспільства у просуванні проєвропейських реформ та їх оцінці на національному та регіональному рівнях через потужну медіа-платформу "Європейської правди" оголошується цей конкурс.

Мета конкурсу

Метою конкурсу є створення і розвиток потенціалу регіональних ЗМІ для висвітлення питань, пов'язаних з відносинами України та Євросоюзу, впровадження УА, інших зобов’язань України перед ЄС, для інформування суспільства про сутність європейської інтеграції та європейських цінностей, а також для просування реформ в регіональному вимірі, забезпечення провідних регіональних ЗМІ фінансовою спроможністю для сталого висвітлення європейської тематики, сприяння публічному обговоренню та підвищення інформованості громадськості про теми, пов’язані з ЄС, на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях.

Передбачається, що виконання проекту сприятиме підвищенню обізнаності редакторів ЗМІ, провідних журналістів щодо відносин між ЄС та Україною і щодо процесу реформ, які підтримуються ЄС.

В рамках конкурсу пріоритет надається засобам масової інформації, що функціонують за межами столиці.

Кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу

До участі у конкурсі запрошуються ЗМІ, які:

• офіційно зареєстровані як юридичні особи в Україні не менше одного року (грантові заявки від ФОП не приймаються);

• мають щонайменше річний, бажано – трирічний досвід роботи;

• мають досвід публікацій за тематикою запропонованого проекту;

• мають сталу аудиторію в одному або декількох регіонах України (окрім Києва);

• мають спроможність впроваджувати грантові проекти та звітуватися за ними (включаючи фінансове звітування).

У конкурсі можуть брати участь регіональні ЗМІ всіх типів (окрім державних): інтернет, друковані та електронні ЗМІ (телебачення та радіо), а також конвергентні ЗМІ, що поєднують кілька типів.

Вітається здійснення проектної діяльності у співпраці з іншими регіональними ЗМІ, громадськими організаціями, організаціями аналітичного, експертного спрямування (у тому числі з інших областей України).

Участь у конкурсі можуть брати приватні, комунальні ЗМІ та ЗМІ, створені у вигляді неприбуткової організації. Водночас конкурс не передбачає можливості покриття податку на прибуток за рахунок донорських коштів.

Комерційні ЗМІ можуть надсилати заявки щодо участі в конкурсі як самостійно, так і в співпраці з некомерційною організацією. В цьому разі комерційні ЗМІ мають виступити фінансовими гарантами виконання проекту.

Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам та пов’язаним із ними засобам масової інформації.

Пріоритети конкурсу

Проект має передбачати якісне інформування аудиторії ЗМІ про виконання УА та про здійснення інших проєвропейських змін в регіонах. Очікується, що проект допоможе збільшити вплив громадськості на хід реформ в регіонах шляхом адвокації, моніторингу та оцінки, участі громадськості та обізнаності шляхом наступної діяльності (наведений перелік не є вичерпним):

  • створення за межами Києва спеціальних медіа-ініціатив, пов'язаних з ЄС і орієнтованих на реформи;
  • регулярне висвітлення в ЗМІ регіонального аспекту реформ, які підтримуються ЄС, а також імплементації УА та регіонального аспекту зближення України та ЄС;
  • системне висвітлення найбільш резонансних аспектів відносин Україна-ЄС, як от: можливості виходу українських виробників на ринок ЄС; візова лібералізація, правила та практика безвізового режиму; використання в Україні досвіду країн Центральної, Східної Європи, Західних Балкан; міжлюдські контакти тощо;
  • розбудова спроможності місцевих і регіональних ЗМІ для всебічного та об'єктивного висвітлення регіонального виміру тематики європейської інтеграції, включаючи створення стійких зв'язків між ЗМІ і організаціями громадянського суспільства, а також між українськими ЗМІ та ЗМІ, що базуються в ЄС;
  • висвітлення адвокаційної діяльності, в тому числі досліджень, пов'язаних із інформаційно-просвітницькою діяльністю на основі фактичних даних, громадського моніторингу та інформації щодо імплементації УА і Порядку денного асоціації на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях;
  • висвітлення моніторингу та оцінки дій влади та інших інституцій на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях у питаннях, пов'язаних з Угодою про асоціацію і Порядком денним асоціації.

Переможці конкурсу будуть виконувати проект у тісній співпраці з виданням "Європейська правда", що надаватиме журналістам постійний менторінг (консультаційну підтримку).

Переможці конкурсу матимуть можливість отримати додаткові знання щодо розбудови інституційної та професійної спроможності, покращити знання та розуміння питань щодо зближення Україна-ЄС та імплементації УА, відвідати регіональні дводенні конференції для отримувачів грантів та інших регіональних ОГС і ЗМІ.

Прийнятні витрати

Передбачається, що грантові кошти будуть спрямовані на заробітну платню та/або гонорари співробітникам, безпосередньо залученим до виконання проекту, а також на сплату послуг та оплату товарів, необхідних для виконання проекту.

Грантова заявка має передбачати роботу бухгалтера, що забезпечуватиме фінансову звітність.

Фінансування відряджень журналістів (в тому числі закордонних відряджень) можливе, але має бути добре обґрунтоване. Фінансування відряджень не має бути основною метою проекту.

Перевага буде надаватися заявкам, які не передбачають оновлення матеріально-технічної бази ЗМІ. Водночас в окремих обґрунтованих випадках Грантова комісія може схвалити фінансування закупки техніки в обсязі, що не перевищує 10% від загальної суми гранту.

Учасники конкурсу повинні закласти в грантові заявки орієнтовні витрати (в т.ч. проїзд та проживання) на участь двох представників у кожній з наступних дводенних конференцій, які припадають на період виконання проекту:

Місце проведення конференції

Дата проведення конференції

1

Північний регіон (Чернігів)

Грудень 2017 року

2

Західний регіон (Чернівці)

Березень 2018 року

3

Східний регіон

Червень 2018 року

Інші суттєві умови – витрати на сплату податку на прибуток не є прийнятними витратами; в разі необхідності сплати даних податків заявник має сплачувати їх власним коштом.

Максимальний розмір гранту – 375 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 200 000 – 300 000 гривень, залежно від типу ЗМІ, менше фінансування дасть переможцям додаткову можливість подаватися на продовження проекту).

Максимальна тривалість проектів – 1 рік, але в будь-якому разі проект має завершитись до 31.03.2019 року. Переможці конкурсу під час виконання грантової угоди мають право подати нову грантову заявку, що забезпечить збереження сталості або розширення проекту, який виконується.

Кінцевий термін подання грантових заявок для розгляду на 6-му засіданні Грантової комісії (орієнтовна дата – 14.11.2017) - 02.10.2017 р. - до 18.00.

Останній термін подання проектів – 30 вересня 2018 року.

Конкурс є постійним і триватиме до 30 вересня 2018 року. У випадку вичерпання грантового бюджету термін конкурсу може бути скорочений.

Зверніть, будь ласка, увагу на інструкцію щодо проведення конкурсу, аплікаційну форму, бюджет проекту (із рекомендаціями з підготовки бюджету проекту), стандартну грантову угоду, методологію оцінки грантових заявок та критерії прийнятності, з якими ви можете ознайомитись нижче!

Інструкція про проведення конкурсу   

Додаток А. Аплікаційна форма 

Додаток Б. Бюджет проекту  (Рекомендації з підготовки бюджету проекту

Додаток С. Стандартна грантова угода  

Методика оцінки грантових заявок   

Критерії прийнятності  


Проектні пропозиції з додатками слід надсилати на адресу rfr@ier.kiev.ua. Додатки до проектної пропозиції мають бути додані у форматі .doc, .xls або .pdf. Максимальний розмір кожного із додатків до проектної пропозиції не може перевищувати 2,5 Mb.

Подані на конкурс матеріали не рецензуються. Про результати розгляду кожної проектної пропозиції буде повідомлено електронною поштою.

Рішення про підтримку або відхилення грантової заявки схвалюється колегіально Грантовою комісією, до якої запрошуються фахівці з питань європейської інтеграції та ЗМІ. Грантова комісія залишає за собою право надати заявнику вимоги щодо доопрацювання грантової заявки.

Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає.

Причини відмови в підтримці грантових заявок не повідомляються.

Зверніть увагу, що консультації щодо оформлення грантових заявок не надаються телефоном. У разі виникнення додаткових запитань, листи, будь ласка, надсилайте на електронну адресу rfr@ier.kiev.ua

Дивіться також: 

 

ГО "Європейська правда"

Новини про європейську інтеграцію України, події в ЄС та міжнародну безпеку

 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.