Поражение итальянского правосудия: что показал суд над нацгвардийцем Маркивым

Суббота, 13 июля 2019, 14:40 — , активист украинской общины в Италии
Фото автора

Вчорашнє рішення суду присяжних Павії у справі нацгвардійця Віталія Марківа виходить за межі здорового глузду.

Такого рішення не очікував ніхто. Навіть сторона обвинувачення. За словами адвоката Віталія, Рафаелле Делла Валле, воно не просто неправове, воно більш схоже на помсту - "вендетту".

Адже суд не лише прийняв усі аргументи прокурора і відкинув усі докази захисту, а й не взяв до уваги пом'якшуючі обставини, які визнаються навіть відвертим злочинцям. Тому до 17 років, які просив прокурор, суд додав 7 років, і дав максимальний термін, передбачений статтями кримінального кодексу.

Тобто, до Віталія поставилися гірше, ніж до вбивці-рецидивіста.

Це при тому, що протягом 17 засідань суду і року слідства так і не були надані докази причетності Марківа до вбивства Роккеллі. 

Ніхто не свідчив, що він особисто стріляв, що він бачив цю групу, що він повідомляв координати!

Він, особисто, зі 150 військових, що перебували на Карачуні, за умови, що стріляли з Карачуна, а не сепаратисти. Це теж не було доведено.

По суті, Марківа засудили на основі вигаданої "статті" Іларії Морані в газеті "Корьєре Делля Сера" про "капітана", який "координував оборону міста". Абсурд!

Сьогоднішнє рішення стало несподіванкою і для Віталія, хоч він був готовий до будь-якого результату. Але він тримався дуже мужньо. Коли на нього наділи кайданки та виводили з зали, він, побачивши шокованих і заплаканих українців, вигукнув "Слава Україні!", отримавши у відповідь гучне "Героям слава!"

Українці ще довго не розходилися від будинку суду. Обговорення, сльози, втішання, намагання зрозуміти, що ж відбулося в цьому залі.

Повністю погоджуюся з адвокатом Делла Валле. Це рішення суду присяжних Павії відбирає віру в італійське правосуддя. 

Додам від себе, це рішення не лише несправедливо покарало Марківа. Воно підірвало судову владу Італії. Адже якщо без жодного доказу можна присудити людині 24 роки тюрми "В ім'я народу Італії", то про яке право на справедливий суд може йти мова? 

Адвокати Віталія подаватимуть апеляцію в Апеляційний суд Мілана, щойно отримають повний текст рішення з мотивувальною частиною. Текст повинен надійти протягом 90 днів.

Рішення апеляції можна очікувати десь навесні 2020 року. Весь цей час Віталік перебуватиме у в'язниці. Невинна людина. І це є трагедією.

Не можу для себе пояснити того, що відбулося. Судді є з Павії, де живе сім'я Роккеллі, а отже — емоційна складова?

Дворічне нагнітання ситуації з боку італійських ЗМІ зі створенням протистояння між "добрим Роккеллі" і "нацистом Марківим"?

Чи просто намагання владної та відомої судді, яка судила Берлусконі, "показати місце" і пошити в дурні найвідомішого італійського адвоката Рафаелле Делла Валле?

Російська пропаганда? Проросійські настрої італійських політиків? Мабуть, всі ці фактори разом узяті.

Сумний день. Не лише через поразку Марківа. А, в першу чергу, через поразку італійської юстиції.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.